\

Nederlands straatvoetbalicoon werd vroeger gepest: ‘Ik zag een manwijf in de spiegel’

videoDe koningin van het straatvoetbal, de Amsterdamse Roxanne Hehakaija, is vroeger gepest omdat zij als jong meisje aan de sport deed. Dat bekent de internationaal geroemde voetbalster in de serie Fit met Arie op deze site. Hehakaija werd door leeftijdsgenoten uitgelachen en uitgemaakt voor ‘manwijf’. ,,Dat is het beeld waar ik tot op de dag van vandaag nog weleens last van heb.”

De 35-jarige Roxanne Hehakaija is een van de beste straatvoetballers ter wereld en vergaarde internationale bekendheid door als eerste vrouw toe te treden tot het befaamde straatvoetbalgezelschap Street Legends, met onder anderen Jermaine Vanenburg en Edgar Davids in de gelederen. Met hen reisde ze van Londen tot Nairobi om demonstraties te geven en wedstrijden te spelen.

Vroeger had Hehakaija, beter bekend als Rocky, het aanzienlijk minder makkelijk. Het feit dat ze continu met straatvoetbal bezig was, zorgde in haar omgeving voor wisselende reacties. ,,Vroeger zeiden mensen tegen mij: ‘hey manwijf, ben je nou een meisje of een jongen?’ Ik was daardoor heel onzeker. Ik zag een manwijf in de spiegel.”

Rocky heeft hier tot op de dag van vandaag last van, al probeert ze er nu alles aan te doen om zichzelf zelfverzekerdheid mee te geven. Hiermee wil Rocky laten zien dat zij meer is dan een goede straatvoetbalster. ,,Ik liet me niet op mijn kop zitten. Ik liet ook mijn voeten spreken. Ik ben wel een manwijf dat jou een panna geeft, dus ik laat het ook zien.”

‘Voetbal is mijn paspoort’

Tegenwoordig zet Hehakaija zich in voor kansarme jongeren in landen als Curaçao en Brazilië - met de kracht van straatvoetbal. ,,Voetbal is mijn paspoort, mijn Google Translate, het is alles”, vertelt ze glunderend aan Arie Boomsma. ,,Overal waar ik ga, neem ik mijn bal mee. De magie rondom het doen van straatvoetbaltrucjes, die kan ik altijd en overal inzetten.”

Met haar unieke voetbalskills en sterke boodschap voor vrouwenemancipatie in het voetbal inspireert de Amsterdamse veel sportliefhebbers. In 2017 werd Rocky zelfs door de Britse omroep BBC opgenomen in de ‘BBC 100 Women’: een lijst met honderd innovatieve en inspirerende vrouwen van over de hele wereld.

Quote

Ik liet mijn voeten spreken. Ik ben wel een manwijf dat jou een panna geeft

Roxanne Hehakaija

Voetbalschoenen aan de wilgen

Rocky schopte het vroeger tot Jong Oranje, maar werd op haar 22ste medisch afgekeurd vanwege een ernstige knieblessure. In plaats van bij de pakken neer te zitten, richtte Hehakaija samen met Philip Veldhuis de stichting Favela Street op. Hiermee hoopt ze jongeren ‘met de voet aan de bal een betere kans te geven in hun leven en het beste uit zichzelf te laten halen’.

De Amsterdamse Edward van Gils, een wereldwijd bekend grondlegger van het straatvoetbal, raadde de gamemakers van EA Sports aan hun pijlen te richten op Rocky als een van de ‘straatvoetbalpioniers’ voor de nieuwe FIFA-game. ,,Toen ging het balletje rollen”, lacht Hehakaija. ,,In januari is een team langsgekomen met een soort scanapparaat om mijn skills vast te leggen, dat was een toffe ervaring.”

Volledig scherm
Rocky © EPA