Nederlandse 'heroïnekoning' Sadullah U. (61) woonde in auto en reed dagelijks duizend kilometer

VideoDe Turkse Nederlander die deze week in Spanje is opgepakt op verdenking van grootschalige handel in heroïne, blijkt al ruim een kwart eeuw actief in de georganiseerde drugscriminaliteit. De 61-jarige Sadullah U., in Spaanse kringen bekend als Nicol, is volgens de Spaanse autoriteiten betrokken geweest bij enkele gigantische drugsvangsten in Barcelona en Madrid.

Een netwerk van beruchte drugssmokkelaars werd deze week ontmaskerd in de Spaanse regio Galicië. De 61-jarige Sadullah U. wordt beschouwd als de grote leverancier van dit netwerk. Spaanse media noemen U. onder meer ‘de koning van de heroïne’.

Toen U. deze week in de stad Pontevedra werd gearresteerd, had hij zeven kilo heroïne verstopt in zijn Audi A3. De drugshandelaar zou naar verluidt geen mobiel gebruiken en woonde praktisch in zijn auto. Daarmee legde hij dagelijks duizend kilometer af.

Volledig scherm
Sadullah U. gearresteerd © Guardia Civil

Veiligheidsmaatregelen

De hoofdverdachte liet tijdens zijn criminele activiteiten niets aan het toeval over en hanteerde strenge veiligheidsmaatregelen. Hij onderhandelde persoonlijk met de distributeurs van de drugs en ontmoette hen ook altijd in eigen persoon, ontdekte de politie. ,,Voor die ontmoetingen en vergaderingen reisde hij op één dag soms van Madrid in Midden-Spanje naar Galicië in het uiterste noordwesten en van daaruit naar Baskenland om daarna weer terug te keren naar de Spaanse hoofdstad. Een afstand van ruim 1.000 kilometer.’’  

Het politieonderzoek startte in januari toen een drugshandelaar in Ourense veel heroïne begon te verhandelen. Naast 7 kilo heroïne is tijdens de operatie ook 66 kilo aan speed in beslag genomen en duizenden euro’s aan cash. De operatie bleef tot deze week onder geheimhouding. Volgens de autoriteiten ging het om een ‘zeer complexe’ operatie waarbij ongeveer honderd agenten van verschillende eenheden werden ingezet. Het gaat volgens experts om een van de belangrijkste klappen voor drugshandel in Europa dit jaar.

Geen onbeschreven blad

De Nederlander is in 2008 al eens gearresteerd toen de politie in Spanje haar grootste heroïnevangst ooit deed. Agenten vonden destijds meer dan 316 kilo heroïne op een jacht nabij Barcelona. Sadullah zat ook al een keer in de gevangenis nadat hij in 1994 was gearresteerd. Toen werd in Madrid beslag gelegd op 118 kilo heroïne.

Sadullah U. is ook in Nederland geen onbeschreven blad. Hij is hier enkele keren veroordeeld voor betrokkenheid bij georganiseerde misdaad. Na zijn gevangenschap verhuisde hij permanent naar Spanje.

  1. Trekker met bekende boerenactivist veroorzaakt levensgevaarlijke situatie in Groningen: 'Ik had uit moeten stappen’

    Trekker met bekende boerenacti­vist veroor­zaakt levensge­vaar­lij­ke situatie in Groningen: 'Ik had uit moeten stappen’

    Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, vandaag betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite.
  2. Te hard rijden, smartphones en alcohol: meer verkeersongelukken door minder politiecontrole

    Te hard rijden, smartpho­nes en alcohol: meer verkeerson­ge­luk­ken door minder politiecon­tro­le

    Het aantal verkeersongelukken is de afgelopen vijf jaar toegenomen. Dat komt vooral doordat automobilisten te snel rijden, afgeleid zijn (door smartphones) of alcohol op hebben. Bij de ongelukken vielen ook meer doden, blijkt uit het vandaag uitgekomen rapport van de stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Een logische verklaring voor het gedrag van bestuurders is de afname van de handhaving van verkeersregels door de politie, aldus het onderzoeksinstituut.