Volledig scherm
De Mariaklok van de Notre-Dame, hier klaargemaakt voor transport vanuit Asten in 2013. © Ton van de Meulenhof

Nederlandse Mariaklok ongeschonden uit vuurzee Notre-Dame

Klokkengieter Eijsbouts uit Asten heeft vanochtend ‘in de context van het drama in Parijs het best denkbare nieuws’ ontvangen. De in de Brabantse plaats gegoten Mariaklok is ongeschonden uit de vuurzee van de Notre-Dame gekomen. 

Directeur Joost Eijsbouts is opgelucht. ,,De klok zal vanaf nu niet alleen maar symbool staan voor 850 jaar Notre-Dame, maar ook voor het tragische moment dat enkele jaren later volgde. Een blijvende markering door haar voortbestaan.’’ 

De  in de Koninklijke Klokkengieterij Eijsbouts gegoten klok hangt al sinds 2013 in de kathedraal in de Franse hoofdstad. De zorgen bij de directeur van de gieterij waren dan ook groot toen hij maandagavond hoorde over de brand in de Notre-Dame.  ,,Het klokgeluid van de Notre-Dame is zo uniek en beroemd, het idee dat onze klok daartussen hangt is natuurlijk geweldig. Als dat geluid verloren gaat, is dat echt een ramp, zei hij eerder tegen deze krant.  ,,Als de klokken geleidelijk opwarmen, zoals bij deze brand waarschijnlijk het geval is, dan kunnen ze heel wat hebben. Een paar honderd graden is dan geen probleem. Het gevaar komt dan pas als er geblust gaat worden.’’ Als de klokken te snel zouden afkoelen door het bluswater, kon het misgaan. 

Speciale gelegenheden

De grote Mariaklok, die in de linkertoren van de kathedraal hangt, wordt alleen bij speciale gelegenheden geluid. Eijsbouts eerder: ,,Ze verving een klok uit de zeventiende eeuw die met pensioen moest. Ze luiden haar alleen bij staatsbegrafenissen of andere bijzondere gebeurtenissen. En elke zondag luidt ze met de kleine klokken mee.’’ 

De brand in de Notre-Dame brak maandagavond uit en zette in een paar uur tijd het hele dak in lichterlaaie. Het vuur is vermoedelijk veroorzaakt door kortsluiting in de elektriciteitsbedrading van de kathedraal. Dat zei een Franse agent - die anoniem wil blijven - gisteravond tegen persbureau AP.

Lees alles over de brand in de Notre-Dame in ons dossier

Volledig scherm
Joost Eijsbouts bij de Notre-Dame voor de inzegening van de Mariaklok. © Eindhovens Dagblad

Zo is de binnenkant van de Notre-Dame eraan toe:

  1. ‘Boeing in 2009 op verzoek van Amerikanen uit de wind gehouden bij crash Schiphol’
    Poldercrash

    ‘Boeing in 2009 op verzoek van Amerikanen uit de wind gehouden bij crash Schiphol’

    Het ongeluk met de Turkse Boeing 737 in 2009 bij Schiphol had een waarschuwing kunnen zijn voor de mankementen die zich later met de Boeing 737 MAX aandienden. Maar informatie die wees op oorzaken is volgens de Amerikaanse krant The New York Times door Nederlandse onderzoekers onder druk van Amerikaanse collega’s niet in het eindrapport gezet. De krant stelt dat de verantwoordelijkheid van het Amerikaanse Boeing destijds ‘opzettelijk is begraven’.