Politie op de plek waar de 43-jarige oud-profvoetballer Yassine Abdellaoui uit Amsterdam werd neergeschoten.
Volledig scherm
Politie op de plek waar de 43-jarige oud-profvoetballer Yassine Abdellaoui uit Amsterdam werd neergeschoten. © ANP

‘Neergeschoten oud-profvoetballer Abdellaoui was niet betrokken bij conflict’

De politie heeft op dit moment geen aanleiding te denken dat de vorige maand neergeschoten oud-profvoetballer Yassine Abdellaoui (43) betrokken was bij een conflict. Dat liet een woordvoerster weten na een bericht hierover van het tv-programma EenVandaag.

Ex-profvoetballer Yassine Abdellaoui
Volledig scherm
Ex-profvoetballer Yassine Abdellaoui © anp

Abdellaoui werd op 6 februari onder vuur genomen in de Amsterdamse wijk IJburg, waar hij woont. Volgens de politie wordt nog onderzoek gedaan naar het motief achter het schietincident. ,,Een van de scenario’s is dat iemand anders het doelwit was”, aldus de zegsvrouw.

De oud-voetballer zei eerder al dat hij niet het beoogde doelwit was. Hij denkt dat de kogels bedoeld waren voor zijn zwager, aangezien hij werd neergeschoten voor het huis van zijn zus, van wie hij de auto had geleend. ,,Ik kwam de sleutel terugbrengen. Daar hebben ze geprobeerd me neer te schieten, om me af te maken. Toen kwam bij mij in eerste aanleg op: dit is voor mijn zwager. Het is gewoon voor de man van mijn zusje.” 

Zijn advocaat verklaarde ook dat de oud-voetballer geen enkel conflict heeft. ,,Hij houdt zich verre van drugshandel of andere misdrijven en is geen onderwerp van een politieonderzoek of zo”, Sanne Schuurman. ,,Hij bouwt gewoon aan zijn trainerscarrière. Het heeft er echt alle schijn van dat hij domme pech heeft gehad.”

Zwaar ongeluk

Quote

Ik ben blij dat ik nog leef

Yassine Abdellaoui (43)

De voormalige aanvaller werd in zijn onderbeen geraakt. ,,De kogel is door mijn been heen gegaan en heeft mijn bot geraakt. Met mijn been gaat het nu op zich best oké, maar ik heb nog geen gevoel in mijn voet. De dokteren zeggen dat we pas over een jaar kunnen zeggen hoe het ervoor staat.”

Training geven zit er nog niet in. ,,Het is gewoon klote, maar het is niet anders", vertelt hij. ,,Ik zie het als een zwaar ongeluk. Ik heb gewoon pech gehad, maar ik ben blij dat ik nog leef.”

Miljoenen

In het verleden was de geboren Bosschenaar wel verdachte in een witwaszaak. Hij werd verdacht van het witwassen van 2,3 miljoen euro en de heling van 38.000 dollar uit xtc-handel. Daarvoor kreeg hij aanvankelijk twee maanden voorwaardelijke celstraf. In 2014 later sprak het Hof hem in hoger beroep alsnog vrij. Hij hoopte op miljoenen aan schadevergoeding, maar kreeg alleen 8.000 euro voor de tijd dat hij vast had gezeten (46 dagen in voorarrest).

Abdellaoui speelde als aanvaller voor Willem II, NAC Breda, het Spaanse Rayo Vallecano, NEC en De Graafschap.