'Negatief reisadvies tot 15 april; zwemles weer na medio maart’
Geen versoepelingenHet kabinet verlengt het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland tot 15 april. Dat betekent dat mensen wordt afgeraden om te reizen als ze geen noodzakelijke reden hebben. Vanaf medio maart wordt het wel weer mogelijk voor kinderen om zwemles te volgen in binnenbaden. Bronnen bevestigen berichtgeving hierover.
Delen per e-mail
De besluiten zijn nog niet definitief. Maandag hakt het kabinet de knoop door. Daarna volgt een persconferentie van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge. Het is al duidelijk dat daar geen echte versoepelingen worden aangekondigd. Het gaat hooguit om aanpassingen, zeggen ingewijden.
Al in november werd voor de meeste landen een negatief reisadvies afgegeven. Alleen voor het Caribisch deel van het koninkrijk gold dat toen nog niet. Vanaf half december zette het kabinet alle landen in de wereld op ‘code oranje’. Dat negatieve reisadvies zou tot medio maart duren, maar dat wordt nu verlengd. De besmettingscijfers zijn nog niet goed in Nederland, net zoals elders.
Wel zou Rutte maandag willen aangeven dat - als het beter gaat met het aantal coronabesmettingen - meer mogelijk kan worden in de meivakantie en zeker in de zomer. De Jonge en het RIVM verwachten dat begin juli iedere volwassene in Nederland kan zijn gevaccineerd, in ieder geval met één prik. Dat geeft volgens hen al veel meer perspectief op allerlei vrijheden.
Punt van zorg
Het verbod op zwemlessen voor kinderen is al langer een punt van zorg. Het is riskant dat hierin een achterstand ontstaat vanwege het verdrinkingsgevaar. Lessen worden na 15 maart volgens de bronnen weer toegestaan met inachtneming van bepaalde maatregelen. Welke dat precies zijn, wordt nog bekendgemaakt.
Ook de avondklok blijft in ieder geval de volle maand maart nog van kracht. Versoepelingen kunnen pas als de epidemiologische situatie het toelaat. Het Catshuisoverleg dat zaterdag plaatsvond heeft niet geleid tot groen licht voor versoepelingen van het coronabeleid.
Er liggen drie grote onderwerpen op tafel waarover versoepelingen op de middellange termijn denkbaar zijn. Het hoger onderwijs kan gedeeltelijk weer toegankelijk worden voor studenten. De buitenterrassen zouden rond het eerste weekend van april met Pasen weer open kunnen. En de detailhandel zou meer ruimte kunnen krijgen. Maar voor alle drie de onderwerpen geldt dat de coronacijfers er beter uit moeten zien.
Afgelopen etmaal heeft het RIVM 4567 nieuwe coronabesmettingen genoteerd. Dat is meer dan het gemiddelde, want in de afgelopen week registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gemiddeld 4507 besmettingen per etmaal. Zaterdag was het aantal besmettingen 5356 (gecorrigeerd).
Tegemoetkoming horeca geen optie
Een tegemoetkoming aan de horeca door de terrassen te openen lijkt voor Pasen helemaal geen optie. Een betrokkene zegt: ,,Kijk eens wat er gebeurt bij mooi weer. Dan kruipen ze dus op elkaar in het park en op een terras kunnen ze 1,5 meter afstand houden.’’ Maar de weersomstandigheden zien er voorlopig niet goed uit.
Over de avondklok is geen echte discussie. Die loopt volgende week maandag af en wordt zoals minister Grapperhaus vrijdag na de MCC al zei, waarschijnlijk verlengd. Ook de heropening van sportscholen lijkt nog een brug te ver. Kleine versoepelingen waaraan wordt gedacht zijn meer sportmogelijkheden voor volwassenen. De versoepelingen gaan mogelijkerwijs pas eind maart in.
Bekijk hier al onze video’s over de lockdown:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
Seks is geen recht, hè. Nee is nee en geen zin is geen zin
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
Roep om strakker coronabeleid: 'Als we niet indammen, accepteren we dat mensen gevaar lopen’
Terwijl één groep demonstranten bijna wekelijks de aandacht opeist, is er ook een groep tegenstanders van het Nederlandse coronabeleid die nauwelijks publiciteit krijgt. De aanhangers van de #zerocovid-strategie hielden daarom zaterdag een nationale actiedag. Digitaal, uiteraard. -
Man van 45 overleden in cel na aanhouding voor openbaar dronkenschap
In een cellencomplex in Amsterdam is vanochtend een 45-jarige man overleden. Hij was een dag eerder aangehouden voor openbare dronkenschap. Volgens de politie raakte hij vanochtend onwel in zijn cel. Reanimatie mocht niet meer baten. -
Avondklok tot 30 maart, versoepelingen liggen moeilijk in Catshuis
De avondklok blijft in ieder geval de volle maand maart nog van kracht. Versoepelingen kunnen pas als de epidemologische situatie het toelaat. Het Catshuisoverleg dat zaterdag plaatsvond heeft niet geleid tot groen licht voor versoepelingen van het coronabeleid. -
PREMIUM
Cartoonist beschuldigt DierenLot van ‘pikken’ logo: ‘Goed doel weigert mijn prijs te betalen’
DierenLot wordt door cartoonist Jan Dirk Barreveld (47) voor de rechter gesleept. De maker van stripkarakter Eugène beschuldigt de hulporganisatie van inbreuk op het auteursrecht. Het landelijk bekende logo van het goede doel, waarbij een katje een hond troost, zou al jarenlang zonder zijn toestemming worden gebruikt.
-
PREMIUM
Enquête: Extra lerarengeld is niet op de juiste plek beland
Leraren en ondersteuners vinden dat ze veel te weinig zijn betrokken bij de verdeling van 150 miljoen euro extra voor het voortgezet onderwijs. Sterker nog, het leeuwendeel van de medewerkers op middelbare scholen heeft volgens een enquête geen idee wat er met het geld is gebeurd of zegt dat het niet is uitgegeven. -
PREMIUM
Jacob (13) en Tina krijgen alsnog verblijfsvergunning en mogen in Nederland blijven
NIJMEGEN - De 13-jarige Jacob en zijn moeder Tina, Syrisch-Nijmeegse vluchtelingen, krijgen alsnog een verblijfsvergunning en mogen toch in Nederland blijven. Dat laat hun advocaat Wil Eikelboom weten. -
‘Aantal door criminelen gefabriceerde zware explosieven bijna verdrievoudigd’
Het aantal zelfgemaakte zware explosieven in Nederland is in een jaar tijd bijna verdrievoudigd. Dat zegt het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dinsdag in NRC. Vorig jaar werden 31 incidenten met bommen, die criminelen zelf hadden gefabriceerd, aan het instituut voorgelegd door de politie en het Openbaar Ministerie (OM).