Nellie haalt nog dagelijks de krant, maar door Alzheimer soms wel 15 keer

HET ZAL ME EEN ZORG ZIJNVideomakers Joep ten Hove en Thijs Meeuwsen werken mee op ouderenlandgoed Grootenhout, een woonvorm voor mensen met dementie in het Brabantse Mariahout. In deze vierde aflevering van Het zal me een zorg zijn nemen ze een kijkje in het dagelijkse leven van Nellie, een van de betere bewoners van de zorgboerderij. 

Grootenhout wordt gerund door Joeps moeders Noudje van Bussel en Doris van Vuuren. Zij begonnen de zorginstelling tien jaar geleden, nadat ze een tante met Alzheimer in huis namen. Op het landgoed wonen nu zestig bewoners te midden van katten, honden, kippen en dertig paarden.

Nellie heeft weliswaar Alzheimer, maar kan nog veel dingen zelfstandig. Ze trekt nog steeds haar eigen plan. Toch valt niet te ontkennen dat Nellie aan de aandoening lijdt. Zo gaat ze er soms 15 keer per dag op uit om de krant te halen en vertelt ze vaak hetzelfde, overigens prachtige, verhaal.

,,Dat laten we ook gebeuren, want dan loopt ze een stukje’’, zegt Noudje. Verder kan Nellie spelletjes doen, zelf de post halen en zelfstandig de weg vinden. Dingen die de meeste bewoners niet kunnen. ,,Ze is een van de betere.’’ Nellie is een echte lieverd, zo blijkt. Meegaand en ze ergert zich niet snel. 

Positieve instelling

Door haar positieve instelling gedijt Nellie goed op Grootenhout. ,,Ze leidt een tamelijk normaal leven hier’’, klinkt het. Dat Nellie de 90 inmiddels is gepasseerd zou je niet zeggen als je haar ziet ‘kletsen en soepel rondhuppelen’. Maar ook dat zij ‘iets mankeert’ valt mensen niet direct op.

Een paar jaar geleden kregen Nellie en haar man, met wie ze zo’n 70 jaar samen was, de diagnose Alzheimer. Door de ziekte zag hun dochter Karin haar ouders langzaam afglijden. Met ‘frisse tegenzin’ haalde ze het stel uit hun woning. Tweeënhalf jaar geleden kwamen ze op Grootenhout wonen.

Grote liefde verloren

Toen hij een halfjaar later kwam te overlijden, verloor Nellie haar grote liefde. Ze trok zich na het heengaan van haar man een tijdlang terug op haar kamer, maar het gaat nu weer iets beter met haar. Hoewel Nellie nog leeft, mist Karin haar beide ouders. Ze zorgt vanwege de ziekte voor haar moeder.

Joep ten Hove en Thijs Meeuwsen maken de 8-delige videoserie Het zal me een zorg zijn voor deze site. Daarin nemen zij wat van het werk over van het personeel van zorgboerderij Grootenhout. Omdat Nellie warme herinneringen aan Deurne heeft, waar ze altijd heeft gewoond en gewerkt, nemen Joep en Thijs haar mee.

Elke vrijdag verschijnt een nieuwe aflevering van Het zal me een zorg zijn.

Nellie is een van de betere bewoners van zorgboerderij Grootenhout.
Volledig scherm
Nellie is een van de betere bewoners van zorgboerderij Grootenhout. © Videostill ADR