Volledig scherm
Leerlingen van de Prinses Marijkeschool in Den Haag buigen zich over de opgaven van de Cito-toets. © anp

Niemand is dit jaar perfect in de Cito-toets

Op geen enkele basisschool is dit jaar een foutloze Cito-toets gemaakt. Vorig jaar werd de eindtoets nog door drie meisjes zonder fouten gemaakt.

Quote

Dat er nu niemand een perfecte eindscore heeft, betekent niet dat de toets slechter is gemaakt.

Mirjam Kapelle, CvTE

Er waren dit jaar vier leerlingen die één fout hadden. In totaal haalden 6.850 leerlingen de maximale standaardscore van 550. 

Gelijk
Volgens Mirjam Kapelle van het College voor Toetsen en Examens (CvTE) is de toets desondanks ongeveer even goed gemaakt als andere jaren. ,,Dat er nu niemand een perfecte eindscore heeft, betekent niet dat de toets slechter is gemaakt. Ook betekent dit niet dat de toets moeilijker is dan in andere jaren. De gemiddelde landelijke scores van afgelopen jaren zijn allemaal ongeveer gelijk." 

Na het maken van de toets krijgt iedere leerling een standaardscore op een schaal van 501 tot en met 550. Dit jaar behaalden de leerlingen gemiddeld een standaardscore van 534,9. Hierbij past het beste een leerweg tussen vmbo-t en havo. In 2015 was het landelijke gemiddelde 535,3 en in 2014 534,9. Op basis van de persoonlijke uitslag wordt het best passende brugklastype geadviseerd.

Ruim 143.000 leerlingen hebben dit jaar deelgenomen aan de toets. 80 procent van de basisscholen in Nederland nam de Centrale Eindtoets af.

Lees ook:
- Bussemaker wil wetswijziging over citoscore
- Doe de Cito-toets! Hoeveel vragen heb jij goed?
- 'Zuid blijft achter ondanks hulpprogramma'

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.