Volledig scherm
Reiziger op station Arnhem Centraal. © ROBIN UTRECHT

Nieuwe spoorboekje NS vandaag ingegaan, dit betekent het voor jou

In de nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen die vandaag ingaat, verandert er voor het merendeel van de treinreizigers niet veel. Op sommige trajecten zijn reizigers misschien een minuutje langer of juist korter onderweg, aldus een NS-woordvoerder.

Grootste verandering is dat er tussen Amersfoort en Utrecht zes intercity’s per uur gaan rijden, waardoor mensen meer kans op een zitplaats hebben. Nu rijden er op dat traject elk uur nog vier intercity’s.

Tussen Dordrecht en Eindhoven gaat vier keer per dag een intercity rijden. Dat is omdat de trein van Den Haag naar Eindhoven niet meer In Dordrecht stopt omdat ze sinds vorig jaar via de snellere hogesnelheidslijn HSL rijden.

Tienminutentrein

Op diverse andere trajecten gaan meer treinen rijden. Bijvoorbeeld tussen Harderwijk, Nijkerk en Amersfoort. Ook gaan er deze zomer (juni, juli en augustus) zes in plaats van vier treinen naar Zandvoort aan Zee. In Friesland gaat een nieuwe sprinter rijden die 1 tot 4 minuten eerder op de plaats van bestemming is.

De eerstvolgende grote aanpassing in het spoorboekje verwacht de NS over twee jaar te kunnen aankondigen. Het is de verwachting dat dan bekend wordt gemaakt dat tussen Schiphol, Utrecht en Arnhem de tienminutentrein gaat rijden.

Lees ook: Dit betekent de nieuwe NS-dienstregeling voor jou.

  1. Hoe een fotograaf bij een gratis bruiloft in Hardenberg werd weggestuurd: ‘Je kunt dit nooit meer over doen’
    PREMIUM

    Hoe een fotograaf bij een gratis bruiloft in Hardenberg werd wegge­stuurd: ‘Je kunt dit nooit meer over doen’

    De mooiste dag van hun leven kreeg een nare bijsmaak voor een bruidspaar uit Hardenberg. Tijdens de - gratis - huwelijksceremonie wilde fotografe Kim Stellingwerf (44) de mooiste momenten vastleggen. Die ene traan, die op het moment suprême over een wang glijdt, wilde ze vangen met haar camera. Maar in plaats daarvan werd ze op de gang gezet. Want 'dat zijn nou eenmaal de regels'. Discriminatie, vindt de woedende fotografe.