Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Nijmeegse docent brengt oud-verpleegkundigen en studenten bijeen om te helpen in de zorg

NIJMEGEN - Laat voormalige of aanstaande verpleegkundigen of verzorgenden bijspringen in de zorg. Die oproep doet de beroepsorganisatie Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) nu de zorg overbelast dreigt te raken door de uitbraak van het coronavirus.

De oproep kan op veel steun rekenen van Nederlanders, lijkt het. Docent verpleegkundige Renske Verhoeven van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen op LinkedIn kreeg binnen een dag meer dan duizend aanmeldingen op haar verzoek voor extra handen aan het bed.

Veel oud-verpleegkundigen en -verzorgenden, willen graag helpen in de zorg. Om dat mogelijk te maken pleit V&VN ervoor dat mensen ook zonder geregistreerde bevoegdheid als zorgverlener hun steentje kunnen bijdragen.

Crisisoverleg

Wat V&VN betreft moet er heel goed gekeken worden of verzorgers of verpleegkundigen zonder of met een verlopen BIG-registratie ingezet kunnen worden. Dat kan gaan om bijna afgestudeerden of bijvoorbeeld oud-zorgmedewerkers die net uit het vak zijn.

,,Dat moet natuurlijk heel zorgvuldig. We moeten ook in noodsituaties zorgen voor de veiligheid van patiënten. Dat betekent dus ook: voldoende mensen om zorg te bieden. Daarom willen we snel in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd over onder welke voorwaarden dat zou kunnen. We zullen dit vandaag bij het crisisoverleg op het ministerie van VWS ook inbrengen”, meldt voorzitter Gerton Heyne.

Maandag vindt er een crisisoverleg plaats met onder andere het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de vakbonden, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Daarin wordt ook de oproep van de V&VN besproken.