Apeldoorn. Sinterklaas intocht 2018. © Maarten Sprangh
Volledig scherm
Apeldoorn. Sinterklaas intocht 2018. © Maarten Sprangh © Maarten Sprangh

Nóg een trendbreuk bij intocht in Apeldoorn: Sinterklaas komt met de trein

Sinterklaas komt dit jaar voor het eerst niet per boot, maar per trein aan bij zijn officiële entree in Nederland. De goedheiligman maakt gebruik van de diensten van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij om Apeldoorn te bereiken. Daar vindt op 16 november de landelijke intocht plaats.

Deze keuze lag al in de lijn der verwachting. Het Apeldoorns Kanaal is namelijk te klein voor een televisie-intocht, zoals we die gewend zijn. Dat Sinterklaas vorig jaar bij de plaatselijke intocht in Apeldoorn voor het eerst in jaren weer arriveerde met de stoomtrein, leek al een voorteken. Relatief laat werd toen geswitcht van de vertrouwde plek aan het Kanaal Noord naar het station. Dat is te beschouwen als een generale repetitie voor dit jaar.

Besloten bijeenkomst

Behalve met het bericht dat er in Apeldoorn louter roetveegpieten te zien zijn, lieten de NTR - die de landelijke intocht organiseert - en de gemeente Apeldoorn zich tot dusverre niet in de kaarten kijken over de intocht. Meerdere partijen die bij een besloten bijeenkomst waren over het festijn, bevestigen tegenover de Stentor echter dat de goedheiligman inderdaad het laatste deel van de reis per stoomtrein aflegt.

Tweede primeur

Daarmee heeft Apeldoorn naast de breuk met de traditionele zwarte piet een tweede primeur te pakken. Vanaf 1952 meerde Sinterklaas altijd met de stoomboot aan. Op 1960 (Rotterdam) na fungeerde Amsterdam tot 1964 steevast als gastheer. Sindsdien is er ieder jaar een andere stad met een haven aan de beurt. Zo hadden Harderwijk (2010), Kampen (2007) en Zwolle (2003) deze eeuw de eer om Pakjesboot 12 te ontvangen.

Optie

Woordvoerder Arnoud van der Steen van de gemeente Apeldoorn gaat niet in op het vervoermiddel. De stoomtrein is 'inderdaad een optie die Sinterklaas onderzoekt', zo luidt de reactie. Op de gemeentelijke website is daar aan toegevoegd dat anderzijds de sint in eerdere jaren wel degelijk met een boot over het kanaal kon. Het programma wordt pas later naar buiten gebracht.

Sinterklaas arriveerde vorig jaar nog per boot in Zaanstad.
Volledig scherm
Sinterklaas arriveerde vorig jaar nog per boot in Zaanstad. © Michel van Bergen