Volledig scherm
© anp

Nog nooit zoveel studenten op Nederlandse universiteiten

Nog nooit hebben zoveel studenten in Nederland op een universiteit gezeten als in dit lopende studiejaar. Het totaal aantal ingeschreven studenten is gestegen met 2,5 procent tot zo'n 265.000.

Dat meldt de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU). De instroom van eerstejaars bachelorstudenten in universitaire opleidingen ging dit studiejaar met circa 8 procent omhoog tot een kleine 52.000 studenten. Er is een grote toestroom van buitenlandse studenten, maar ook vanuit het vwo. Het aantal eerstejaars-bachelorstudenten groeide in alle onderwijssectoren.

De universiteiten zijn blij met het steeds verder groeiend aantal buitenlanders onder hun studenten. ,,De international classroom zorgt voor een rijke leeromgeving. Internationale studenten dragen bij aan een ambitieuzer studieklimaat. Bovendien vormt het voor studenten een goede voorbereiding op de internationale arbeidsmarkt.''

Verantwoordelijkheid
Voorzitter Jan Sinnige van studentenbelangenbehartiger ISO is opgetogen, maar waarschuwt tegelijk. ,,Het is een goede zaak dat scholieren weer vaker de weg vinden naar de universiteit. Nu hebben de universiteiten wel de verantwoordelijkheid om te zorgen dat al die studenten terecht kunnen en les krijgen van topniveau docenten.''

Ook wordt er gewerkt om hoger onderwijs toegankelijker te maken voor studenten. Zo moet het voor studenten aan sommige hogescholen en universiteiten binnenkort mogelijk worden om per studiepunt collegegeld te betalen. Dat voorstel deed minister Jet Bussemaker (Onderwijs) vorige maand.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.