Volledig scherm
© Phil Nijhuis

'Nog steeds sprake van misstanden bij Oranjekazerne Schaarsbergen'

SCHAARSBERGEN - Op de kazerne in Schaarsbergen is nog steeds sprake van misstanden. De militaire vakbond VBM zegt deze signalen nog altijd te krijgen van de leden.

Volgens voorzitter Jean Debie zijn er afgelopen jaar opnieuw meldingen binnengekomen over misstanden binnen de kazerne. ,,Er waren allerlei aanbevelingen en er zouden maatregelen worden genomen, maar het gaat nog steeds door."

Zo zou er onder meer nog geen einde zijn gekomen aan machtsmisbruik.  Als voorbeeld daarvan noemt Debie 'slahelm': een militair moet een helm opzetten en anderen mogen daar dan steeds op slaan. De voorzitter roept vanwege dit soort praktijken op tot nieuw onderzoek. 

Misbruikzaak

Onlangs kwamen drie militairen naar buiten met verhalen over misbruik. Rond hun ontgroening werden de militairen stelselmatig gepest, vernederd, mishandeld, aangerand en zelfs verkracht. In 2014 hebben de militairen de kazerne daarom verlaten. 

De daders zouden sergeanten en korporaals uit hun eenheid zijn. Drie mannen werden begin november in de zaak opgepakt, nadat een slachtoffer aangifte had gedaan. 

Omvangrijk

De misstanden uit het verleden bij de Oranjekazerne in Schaarsbergen zijn bovendien omvangrijker dan tot nog toe werd gedacht. Zo blijkt uit een vertrouwelijk rapport van het ministerie van Defensie, dat in handen is van De Volkskrant.

In het rapport, dat dateert uit 2015, staat dat militairen binnen de kazerne regelmatig grote hoeveelheden alcohol dronken of drugs gebruikten. Ook pikten ze vrouwen op van buiten de kazerne of huurden ze prostituees in. 

Vernielingen

Daarnaast is bekend gemaakt dat de militairen voor materialen stalen of vernielden van Defensie. De misstanden zijn daarmee erger dan aanvankelijk werd gedacht. Het blijft ook dit jaar lastig vast te stellen wat er speelt in de kazerne, omdat militairen waarschijnlijk niet alle excessen melden. 

Doen zij dit wel, dan zou er een grote kans zijn op uitsluiting. Voor militairen is er bijvoorbeeld ook nog geen extern meldpunt waar ze misbruik binnen Defensie aan kunnen kaarten. Wel loopt er inmiddels een extern onderzoek naar de misstanden. 

Excessen 

Generaal Ron Smits van de Luchtmobiele Brigade stelt tegenover De Volkskrant dat er naar aanleiding van het rapport diverse maatregelen zijn genomen 'om nieuwe excessen te voorkomen'.

Korporaals en soldaten moeten bijvoorbeeld beter van elkaar gescheiden worden. Daarmee zou machtsmisbruik voorkomen worden. Maar volgens militaire vakbonden VBM en AFMP is 'de cultuur binnen de kazerne nauwelijks is veranderd'.