Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

NS-machinisten laten hun tanden zien

180 boze machinisten en conducteurs hebben vanmiddag op het hoofdkantoor van de NS in Utrecht actie gevoerd. In hun vrije tijd. Er viel niet één trein uit, maar de boodschap was duidelijk: we kúnnen het land plat leggen.

Quote

De kilheid van het management steekt. Het zijn nieuwe snelle managers die alleen naar de cijfers kijken

Dick van der Meulen, AMK

De actie was buiten de vakbonden om. Het Amsterdams Machinisten Kollectief zoals de groep zich noemt, vindt FNV en VVMC ‘veel te tam’. Vakbond VVMC wilde vorige maand staken, maar dat werd verboden door de rechter. 

AMK-woordvoerder Dick van der Meulen presenteerde een ‘verzetslijst’, een lange opsomming van de meest uiteenlopende grieven. Van intolerant teammanagement tot schimmel in de treinairco’s. Het grootste pijnpunt van de groep is het ‘rondje om de kerk’. Sinds de invoering van de nieuwe dienstregeling moeten machinisten en conducteurs te vaak hetzelfde ritje maken, vinden zij. Bovendien is er te weinig tijd om over te stappen. Ze moeten rennen om even naar de wc te kunnen of een kop koffie te halen. ,,Die nieuwe dienstregeling werkt alleen omdat wij nóg harder lopen voor het bedrijf,’’ aldus een boze conducteur. 

Directeur Service & Operations Nanouke van ‘t Veld beloofde het op te lossen. ,,Als jullie moeten plassen, mag je plassen.’’ Ze kreeg geen applaus. De aanpassingen in het dienstrooster duren veel te lang, vinden de machinisten en conducteurs. Pas in april komen de eerste wijzigingen.

Kil

En zo gaat het steeds, vindt het AMK. Eindeloos overleg met de vakbonden en nauwelijks resultaat. De beloofde tweede conducteur op uitgaansavonden is er ook pas in juni. ,,De menselijke maat is verdwenen. De kilheid van het management steekt. Het zijn nieuwe snelle managers die alleen naar de cijfers kijken,’’ zegt Van der Meulen van het AMK. Hij is gepensioneerd machinist en naar voren geschoven als woordvoerder. ,,Anderen willen anoniem blijven in de media, bang dat ze anders erop aangesproken worden door hun leidinggevenden.’’

Het AMK sluit harde acties niet uit als er niet met hun grieven wordt gedaan, maar wil nu eerst weer de vakbonden een kans geven om er met de NS directie uit te komen.