Barbara Visser, staatssecretaris van Defensie, komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.
Volledig scherm
Barbara Visser, staatssecretaris van Defensie, komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. © ANP

Nu definitief: Marinierskazerne niet naar Vlissingen, maar naar Apeldoorn

De veelbesproken marinierskazerne die plaats moet bieden aan 1800 elitemilitairen verhuist definitief niet naar Vlissingen. Het kabinet zal de kazerne in plaats daarvan verplaatsen naar het Gelderse Nieuw-Milligen. Wat de Zeeuwen ter compensatie krijgen, is nog niet bekend.

Het kabinetsbesluit komt als een mokerslag aan voor de provincie Zeeland, die al jaren rekent op de komst van de megakazerne. De Statenvergadering werd vanmiddag bij de bekendmaking van dit nieuws stilgelegd. ,,Op Valentijnsdag krijg je definitief de bevestiging dat je partner al langere tijd vreemdgaat”, reageerde daar VVD-fractievoorzitter Kees Bierens.

,,Achter onze ruggen om is naar alternatieve locaties gezocht. Het geschade vertrouwen is groot", zei commissaris van de Koning Han Polman op een persconferentie.

Verantwoordelijk staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) zegt de teleurstelling te begrijpen. ,,Ik snap dat de Zeeuwen boos zijn. Zij zien dit als een gebroken belofte. Ik had gewild dat we dit besluit al vele jaren eerder hadden genomen. Maar dat is gewoon niet gebeurd en ik kan dat niet terugdraaien.”

Bittere pil

Vicepremier Hugo de Jonge noemt het besluit een bittere pil voor de Zeeuwen. ,,Het vertrouwen van de Zeeuwen is geschaad.”

Een nog aan te wijzen speciaal adviseur moet met de provincie gaan overleggen over ‘gerechtvaardigde compensatie’. Die adviseur valt onder de minister van Binnenlandse Zaken. Daarmee, stelt Visser, geeft het kabinet aan dat de kwestie ‘als een brede verantwoordelijkheid’ wordt gevoeld. ,,Bij Defensie is er heel veel kennis en knowhow, maar niet over duurzame economische versterking.” Voor de zomer moet daarover duidelijkheid komen.

Volgens Statenlid Bierens moet de compensatie oplopen tot een bedrag met negen nullen. Daarin zitten de al uitgegeven miljoenen, de mensuren van Vlissingen en de provincie, de imagoschade voor Zeeland en de economische spin-off die Zeeland gaat missen, die is berekend op 28 miljoen euro per jaar.

Leegloop

Al in 2012 zei het toenmalige kabinet de kazerne naar Vlissingen te gaan verhuizen. Dat besluit was vanaf het begin omstreden. Een leegloop van het Korps Mariniers werd gevreesd als de kazerne naar Zeeland zou verkassen. De afgelopen jaren stopten al veel meer mariniers dan normaal. Een van de redenen daarvoor is dat veel partners van mariniers de verhuizing niet zagen zitten. Momenteel zijn de militairen nog gelegerd in het centraal gelegen Doorn.

Visser wees erop dat de mariniers hoe dan ook twintig weken per jaar van huis zijn en toonde begrip voor de gedachte dat zij in de periode dat ze wél in Nederland zijn, niet gescheiden willen leven van hun gezin.

Doorslag

Het gaat volgens Visser met name om de ervaren onderofficieren. ,,Dat zijn de mannen die al wat ouder zijn en die eigenlijk de mariniers opleiden, trainen en meenemen in het gevecht. Als je die kwijtraakt, dan duurt het tien tot vijftien jaar voordat je dat weer hebt opgebouwd”, aldus Visser. ,,Ik heb ook een verantwoordelijkheid als werkgever om te zorgen dat er nu en in de toekomst voldoende mariniers zijn, vooral nu de wereld steeds onveiliger wordt. Dat gaf de doorslag.”

Het afblazen van de verhuizing naar Vlissingen kost alleen al tientallen miljoenen. Defensie moet de verouderde kazerne in Doorn zo opknappen dat de mariniers daar nog een paar jaar kunnen blijven, terwijl de bestaande luchtmachtbasis in Nieuw-Milligen wordt klaargemaakt voor de komst van de mariniers. Volgens Visser zal de verhuizing niet vóór 2025 een feit zijn. Hoe hoog de rekening precies uitvalt, wil Visser niet zeggen. ,,Het past in het investeringsbudget dat ook voor Vlissingen beschikbaar was.”