OM: bende Taghi was ‘goed geoliede moordmachine’

videoDe twee meestgezochte criminelen van Nederland, Ridouan Taghi en Saïd Razzouki, worden verdacht van vijf moorden, drie mislukte moordpogingen en het voorbereiden van drie moordpogingen. Dat maakte het Openbaar Ministerie vandaag bekend bij de voortzetting van het monsterproces Marengo, met ruim 16 verdachten. Het OM wil hen bij verstek vervolgen. Volgens het OM vormde zij een ‘goed geoliede moordmachine’.

De twee criminelen zijn voortvluchtig en het OM heeft een recordbedrag van 100.000 euro per persoon uitgeloofd voor de gouden tip. Het gaat volgens het OM om de moorden op spyshop-houder Ronald Bakker, de moord op Samir Erraghib, de moord op Ranko Skekic, de vergismoord op Hakim Changachi en de moord op misdaadblogger Martin Kok. 

Ook een drietal mislukte moordpogingen en het voorbereiden van drie pogingen tot moord zijn onderdeel in het proces. Het OM ziet in Taghi en Razzouki als de  twee kopstukken van een criminele organisatie, die als doel had het plegen van moorden. Mogelijk wordt nog een zesde moord toegevoegd aan de tenlastelegging. ,,Het onderzoek loopt nog. In september kunnen we daar meer over vertellen,” aldus officier van justitie Cynthia de Jong. Volgens het OM vormde de bende van de twee een ‘goed geoliede moordmachine, voor wie een mensenleven niets waard was’.

De achtergrond voor deze moorden ligt in de macht om de handel in cocaïne en het feit dat slachtoffers belastende verklaringen zouden hebben afgelegd over de organisatie van Taghi. Ebrahim B. (bijnaam Slager) had bij de politie verklaard over de macht Taghi. Toen die daar weet van kreeg was hij voornemens B en bekenden van hem te laten vermoorden. ,,Broer die hamid en ze broer Chino gaan slapen die ranko ook n die slager vinden we hoe dan ook anders ze hele kk familie slapen klaar,”  is een van de berichten die hierover werden verstuurd. Uiteindelijk werden B. en de broers El M. (Hamid en Chino) niet gevonden. Ranko Skekic, ook een bekende van B. , werd wel gevonden. Hij werd in de zomer van 2016 vermoord.

Verklaringen kroongetuige

Centraal in deze enorme strafzaak zijn de 41 verklaringen die kroongetuige Nabil B. heeft afgelegd over Taghi en Razzouki en de bende die zij aanstuurden. Hij nam vandaag plaats in een speciale cabine in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol en was omwille van de veiligheid geschminkt en droeg een vermomming. In totaal heeft de kroongetuige over acht moorden en vier moordpogingen verklaringen afgelegd. Maar voor de moorden op Mohammed Alarasi, Samir Jabli en Wout Sabee is onvoldoende bewijs om deze onder te brengen in het Marengo-proces. Het onderzoek hierna is wel nog in volle gang, aldus het OM.

Ook de miljoenen gekraakte PGP-berichten (Pretty Good Privacy) vormen belangrijk bewijs. Criminelen stuurden elkaar jarenlang via versleutelde Blackberry’s berichten, waarvan zij dachten dat ze nooit gekraakt konen worden. Daardoor spraken ze openlijk over het plegen van moorden. ,,Ik ga iedereen van hem laten slapen als hij mijn naam heeft genoemd”,schreef Taghi bijvoorbeeld over Nabil B. toen hij hoorde dat B. dreigde over te stappen naar justitie. Later werd Nabils onschuldige broer Reduan uit wraak vermoord.

Verhoor

De rechtbank heeft vandaag, donderdag en vrijdag uitgetrokken voor een pro formazitting. Daarin wordt een begin gemaakt met verhoor van de kroongetuige door de rechtbank en de advocaten van de verdachten. De advocaten zijn voornemens om de kroongetuige stevig te ondervragen. Inez Weski, de advocaat van Taghi, heeft al meermaals aangegeven dat de verklaringen die hij heeft afgelegd niet waar kunnen zijn. Wanneer het verhoor van de kroongetuige precies zal beginnen is nog niet helemaal duidelijk. De advocaten van de 16 verdachten zullen vandaag vooral onderzoekswensen formuleren. 

Volledig scherm
Saïd Razzouki (l) en Ridouan Taghi. © Opsporing Verzocht
  1. Coronavirus: hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

    Coronavi­rus: hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

    Het nieuwe coronavirus grijpt snel om zich heen. In China zijn tot nu toe meer dan tweeduizend dodelijke slachtoffers gevallen, en ook in Europa heeft het Wuhan-virus al enkele levens geëist. Virologen verwachten dat het virus ook Nederland zal bereiken. Waar heb je precies last van als je geïnfecteerd bent met het coronavirus? Hoe weet je het verschil tussen griep en corona? En wat moet je doen als je vermoedt dat je besmet bent geraakt?