Volledig scherm
Linda H. (60) en Leo den H. (64) in de rechtbank. © ANP/ALOYS OOSTERWIJK

OM in beroep tegen vrijspraak ‘sektemoeder’ Linda H. voor dood dochter

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen de vrijspraak van een voormalig stel uit Zwaag voor moord op hun dochter Joëlle Tromp in 2012. De 29-jarige vrouw uit Uitgeest heeft destijds geen zelfmoord gepleegd, denkt het OM, maar ze is opzettelijk om het leven gebracht door haar moeder Linda H. (60) en stiefvader Leo den H. (64). De rechtbank sprak de twee - die zelf ontkenden - vorige week echter vrij wegens gebrek aan bewijs.

De officier van justitie had een celstraf van tien jaar geëist tegen beiden. Volgens de aanklaagster hadden de twee een zelfmoordmiddel besteld in China en hebben ze dat toegediend aan Joëlle terwijl ze haar vasthielden. Drie getuigen verklaarden dat Joëlle, invalide geworden door een ziekte, niet dood wilde en dat moeder H. zelf in 2012 hun had verteld dat ze haar dochter had geholpen.

Maar de rechtbank achtte hun verklaringen niet voldoende om als bewijs te dienen. Daarnaast was er onvoldoende steunbewijs. 

De zaak van Leo en Linda kwam aan het licht in de omvangrijke misbruikzaak van de Zuid-Hollandse zorginstelling Jedidja in Meerkerk. Linda H. trok daar een tijdlang op met ‘sekteleider’ Aaldert van E. 

Opgedoekt

De verdachten ontkenden dat ze iets met haar dood te maken hadden. De officier van justitie had een celstraf van tien jaar geëist tegen beiden. Linda H. kwam naar voren in het onderzoek naar de inmiddels opgedoekte ‘evangelische zorgkliniek’ Jedidja in het Zuid-Hollandse Meerkerk, waar ‘sekteleider’ Aaldert van E. meerdere cliënten seksueel misbruikte.

Joëlle zat vanwege posttraumatische dystrofie in een rolstoel. Linda en Leo hielden tijdens de rechtszaak vol dat Joëlle zichzelf een dodelijk middel heeft toegediend. Linda zei dat ze wel wist dat Joëlle dat van plan was. ,,Ik weet dat ze eerst op een legale manier euthanasie had aangevraagd. Maar ik was tegen haar doodswens. Ik heb vaak medicijnen bij haar weggehaald.’’

Linda zei dat Joëlle op haar laatste dag opbelde en zei: ,,Mama, ik ga het vandaag doen.’’ Linda en Leo troffen haar naar eigen zeggen later in haar huis aan, in elkaar gezakt in haar rolstoel. Ze belden pas de volgende dag de huisarts omdat Joëlle volgens hen ‘niet gered wilde worden’. Volgens stiefvader Leo ging het de weken voor de dood van Joëlle al heel slecht met haar. ,,Ze zei: ik wil dit leven niet meer.’’