OM: 'Liegende Holleeder past zijn waarheid telkens aan’

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in het allereerste deel van zijn slotbetoog (requisitoir) in de strafzaak tegen Willem Holleeder aangegeven dat het weinig gelooft van de verklaringen die de beklaagde heeft afgelegd. Volgens het OM is een beeld ontstaan van een man die liegt om zijn eigen waarheid in stand te houden.

,,Holleeder heeft door de jaren heen stellige uitspraken gedaan over het vertellen van de waarheid, maar past die waarheid telkens aan’', aldus officier van justitie Sabine Tammes. ,,Zoals de wind waait, waait mijn rokje.’'

Voor de rechtbank doorliep de aanklaagster een reeks verklaringen die Holleeder gedurende zijn strafzaak aflegde en die volgens haar ,,in strijd zijn” met de uitkomsten van het onderzoek. ,,Holleeder spreekt voortdurend zijn eigen waarheid met gebruikmaking van waargebeurde feiten”, zei ze. Daarmee zou hij vooral getuigenissen van anderen die hem niet goed uitkomen hebben willen ,,diskwalificeren”.

Ultiem verraad

Dat de twee zussen van Willem Holleeder naar justitie zijn gestapt om tegen hem te gaan verklaren, moet Holleeder hebben ervaren als ,,het ultieme verraad’'. Holleeder ,,dacht op de eeuwige loyaliteit van zijn zusters te kunnen rekenen, maar dat is een misrekening geweest’', aldus officier van justitie Sabine Tammes. ,,Zijn eigen gedrag, zijn egocentrisme, is voor die loyaliteit de nekslag geweest’', aldus de officier.

De verklaringen van Astrid en Sonja Holleeder in het strafproces tegen hun broer Willem zijn ,,oprecht, authentiek en niet op elkaar afgestemd”. Beide zussen zijn ,,niet gedreven door persoonlijk gewin’’', volgens officier van justitie Sabine Tammes in het requisitoir.

,,Willem Holleeder heeft zichzelf neergezet als een echt familiemens, dat altijd alles voor zijn familie heeft gedaan”, aldus Tammes. ,,Sonja Holleeder ziet die relatie anders. Voor haar is haar broer een terroriserende tiran, die haar het leven voortdurend zuur maakte.”

Maskeren

Ook stelde het OM dat in de verklaringen van Holleeder ,,allerlei mensen figureren” die een bepaalde rol hebben vervuld, maar van wie hij telkens geen naam heeft willen noemen. ,,Dat lijkt een groots gebaar om anderen buiten schot te houden, maar in onze ogen dient het maar een doel: maskeren dat zijn eigen verklaringen worden tegengesproken en zijn eigen waarheid in stand houden”, aldus Tammes.

Voor het requisitoir zijn vier dagen uitgetrokken. Holleeder zit sinds december 2014 vast en wordt verdacht van betrokkenheid bij een reeks liquidaties in de onderwereld. Hij heeft de aantijgingen stelselmatig ontkend.

Op 28 februari passeren de diverse zaaksdossiers de revue en komt het OM met een visualisatie. Op 1 maart volgt de strafeis.

Volledig scherm
Willem Holleeder. © ANP

Lees de rechtszaak hieronder terug via verslaggever Koen Voskuil: