Michael P. werd opgepakt bij een kliniek in Den Dolder
Volledig scherm
Michael P. werd opgepakt bij een kliniek in Den Dolder © Videostill

OM moet agenten vervolgen voor arrestatie moordenaar Anne Faber

Vijf leden van het arrestatieteam die Michael P. oppakten, moeten worden vervolgd. Zij hebben Michael P. in 2017 mogelijk te hardhandig gearresteerd na de moord op Anne Faber. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam besloten.

Het Openbaar Ministerie weigerde eerder nog om de agenten te vervolgen, maar moet nu door het gerechtshof alsnog vervolging instellen. Het hof meent dat er duidelijkheid moet komen over de instructie voor de aanhouding. 

Michael P. werd in oktober 2017 aangehouden voor zijn betrokkenheid bij de vermissing van de in Arnhem opgegroeide Utrechtse studente Anne Faber. Bij zijn aanhouding liep hij een schouderbreuk op en er werd gedreigd met de inzet van een politiehond.

Hij deed aangifte tegen het bij zijn arrestatie betrokken aanhoudingsteam.  Het Openbaar Ministerie seponeerde zijn aangifte, waarop P. een klacht indiende bij het hof. Het hof vindt die klacht gegrond.

Letsel

Volgens het hof ‘leek P. voor zijn aanhouding ongedeerd; hij heeft zich niet tegen zijn aanhouding en overbrenging naar het cellencomplex verzet. Na de aanhouding en overbrenging bleek bij P. sprake te zijn van ernstig letsel. In een dergelijk geval moeten de autoriteiten een plausibele uitleg geven voor het ontstaan van dat letsel’. 

Volgens het hof ontbreekt tot nu toe een ‘plausibele uitleg’. Het hof stelt dat  de Staat  uitputtend onderzoek moet doen, ‘maar daarvan is in deze zaak nog geen sprake; te veel vragen zijn nog onbeantwoord’. 

Het hof wil in het onderzoek ook antwoorden zien over de instructies van de leidinggevenden: ‘duidelijk moet worden welke instructies voorafgaand aan de aanhouding precies zijn gegeven en of die duidelijk genoeg waren voor het arrestatieteam’.