Volledig scherm
Inzet: Dewi de Koster © Shutterstock/Privéfoto

OM vraagt Spanje om onderzoek naar dood 21-jarige Nederlander

Het Openbaar Ministerie Noord-Holland heeft een Spaanse onderzoeksrechter verzocht strafrechtelijk onderzoek te doen naar het overlijden van Dewi de Koster, een 21-jarige Haarlemmer die in juli omkwam in Lloret de Mar, zo meldt een woordvoerster. 

De Nederlandse justitie houdt er rekening mee dat de jongeman door geweld is overleden en niet door een val, zoals Spaanse autoriteiten eerder concludeerden. Het verzoek aan de Spaanse onderzoeksrechter is eerder deze week gedaan, maar het OM heeft nog geen antwoord op het verzoek ontvangen.

Een Nederlandse forensisch patholoog die het lichaam van de Noord-Hollander onderzocht uitte eerder twijfels over de doodsoorzaak. De Telegraaf citeerde eerder een Nederlandse ooggetuige die zegt dat De Koster voorafgaand aan de val zwaar werd mishandeld.

Klap van bewaker

Hij zou een klap hebben gekregen van een bewaker van een discotheek en ook zou iemand hem tegen zijn hoofd hebben geschopt toen hij op de grond lag. De zus van Dewi de Koster, Amy, zegt tegen de krant blij te zijn met het verzoek van het OM. ,,Dat is geweldig nieuws, hopelijk leidt het tot het achterhalen van wat er is gebeurd.’’

Forensisch patholoog Frank van de Goot trok de verklaring van de Spanjaarden, die al snel na zijn dood meldden dat Kosters dood met de ongelukkige val te maken had, in twijfel. Van de Goot zei dat er mogelijk sprake is van een misdrijf. „Nader onderzoek is hard nodig, en snel ook. Ik heb grote twijfels.” 

  1. LIVE | Driekwart van de verpleegkundigen legt vandaag het werk neer, zorg in Nederland ligt plat

    LIVE | Driekwart van de verpleeg­kun­di­gen legt vandaag het werk neer, zorg in Nederland ligt plat

    Naar schatting driekwart van de zorgmedewerkers legt vandaag in 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en vier revalidatiecentra het werk neer. Hierdoor liggen de zorg bijna volledig plat. Spoedeisende hulpafdelingen, hartbewaking en verloskundeafdelingen blijven wel gewoon open. Ook de oncologische zorg gaat door. In de diverse ziekenhuizen zijn protestbijeenkomsten en ludieke acties, zoals marsen rond de hospitalen. Verder is een centrale bijeenkomst in Utrecht gepland. Hoe vergaat het de verpleegkundigen vandaag? Je volgt het in dit liveblog.