Volledig scherm
Het Cornelius Haga Lyceum. © ANP

‘Omstreden Britse shariageleerde gaf heimelijk les op Haga Lyceum’

De omstreden Britse shariageleerde Haitham al-Haddad heeft ‘heimelijk’ lessen gegeven op het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. Dat meldt NRC. Ook zouden andere radicale islamitische kopstukken bij de school betrokken zijn en zou de leiding van de school een terreurbeweging uit Tsjetsjenië hebben gefinancierd.

De krant baseert zich op een vertrouwelijk ambtsbericht van inlichtingendienst AIVD aan de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in januari 2019, dat door NRC is ingezien. Op basis van de informatie daarin uitte Halsema twee weken geleden haar ,,ernstige zorgen’’ over de islamitische middelbare school en verzocht ze het bestuur op te stappen.

Steniging en doodstraf

Al-Haddad is een salafistisch prediker die in Londen woont en bekend staat om zijn antisemitische en haatdragende uitlatingen. In 2012 zorgde hij in Nederland voor opschudding na een bijeenkomst in het Amsterdamse debatcentrum De Balie. Daar zei hij onder meer dat overspelige moslimvrouwen heel graag uit het Westen naar een islamitische staat zouden willen reizen om daar gestenigd te worden, in zijn ogen de juiste straf voor overspel. In een islamitische staat verdienen ook afvalligen de doodstraf, vond Al-Haddad.

 1. Wanhoopsbrief vanuit Thaise cel aan minister: ‘Haal mij en mijn vrouw uit deze nachtmerrie’

  Wanhoops­brief vanuit Thaise cel aan minister: ‘Haal mij en mijn vrouw uit deze nachtmer­rie’

  TILBURG - Coffeeshophouder Johan van Laarhoven, die al sinds 2014 vastzit in een Thaise gevangenis, smeekt minister Ferd Grapperhaus om hem en zijn vrouw zo snel mogelijk terug naar Nederland te halen. Dat doet hij in een brief die hij ‘vanaf de betonnen vloer’ van zijn Thaise gevangeniscel heeft geschreven. ,,We slapen hier zonder bed of matras en we doen noodgedwongen in de cel onze behoefte.”
 2. Handen Nederlandse steenhouwer jeuken om Notre-Dame aan te pakken
  PREMIUM

  Handen Nederland­se steenhou­wer jeuken om No­tre-Da­me aan te pakken

  Roderick Nijenhuis’ handen jeuken. De commercieel directeur en natuursteendeskundige van de firma Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk zou dolgraag betrokken raken bij de restauratie van de Notre-Dame in Parijs. Gothische ornamenten gedetailleerd reconstrueren? ,,Kom maar door met die klus”, staat de 50-jarige specialist nu al te popelen. Alleen de ingestorte vieringstoren uit 1846 hoeft wat hem betreft niet terug. ,,Die ranke spits was niks anders dan een bouwkundig orgasme van de Franse architect Eugène Viollet-le-Duc.”