Volledig scherm
Veel kalveren komen onder erbarmelijke omstandigheden ter wereld © Shutterstock

Onderzoek: bij ruim 1200 boerderijen sterft een op de vijf kalfjes binnen twee weken

Op ruim 1200 boerderijen in Nederland is sprake van extreem hoge sterfte onder kalfjes. Bij deze bedrijven sterft een op de vijf kalveren binnen twee weken. Landelijk gezien overlijdt een op de acht. De dieren worden geboren onder erbarmelijke omstandigheden met een slechte hygiëne, waarbij de kalfjes soms tot hun knieën in de mest en urine staan.

Dat kalveren soms in dramatische omstandigheden ter wereld komen, blijkt uit inspectierapporten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over dierenwelzijn, die in bezit zijn van RTL Nieuws. Er is al jaren sprake van een ongekend hoge kalversterfte. Zo gingen er, van de in totaal anderhalf miljoen geboren kalveren in 2018, 200.000 kalveren binnen twee weken dood. 

Kalveren worden geboren in vervuilde stallen. Ook geven de boeren de pasgeboren kalveren te weinig of vervuilde moedermelk (biest). Dit resulteert in infecties en diarree bij veel dieren. Over alle rundveebedrijven ligt de kalversterfte op 12.5 procent. 5547 rundveebedrijven doen het zelfs nog slechter dan het gemiddelde.

,,Dit is een levensgroot probleem, zowel voor dierenwelzijn en gezondheid”, vertelt Frank van Eerdenburg van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. ,,We lopen daarin ook negatief voor op de wereld, heel veel landen hebben lagere percentages.” Van Eerdenburg constateert dat boeren het te druk hebben voor de grote hoeveelheid koeien die ze bezitten. Ook boerenorganisatie LTO maakt zich zorgen om de slechte cijfers.

Dierenrechtenorganisaties zijn geschokt door de cijfers. In een eerste reactie laat Wakker Dier weten dat het systeem niet deugt. ,,Dit laat wederom zien hoe ziek het systeem is en waar de race to the bottom toe leidt. De prijzen voor vlees zijn superlaag en dat leidt dus tot deze slechte omstandigheden.”

Ook Dier en Recht is niet blij met de rapporten en noemt als oorzaak dat de dieren nauwelijks economische waarde hebben en daarom geen goede medische zorg krijgen.

 1. Nederland begint aan reeks tropische dagen, vanaf nu code oranje met kans op code rood

  Nederland begint aan reeks tropische dagen, vanaf nu code oranje met kans op code rood

  De komende dagen ligt in een flink deel van het land de temperatuur ruim boven de 30 graden. Het KNMI heeft voor heel Nederland (uitgezonderd de Wadden) code oranje afgegeven. Later deze week is er zelfs kans dat er een weeralarm, een code rood, komt. Het RIVM heeft inmiddels ook een hitteplan afgekondigd voor heel Nederland. Donderdag wordt de warmste dag van de week met temperaturen oplopend tot 38 graden.
 2. De suggestie dat De Zwarte Cross moedwillig een club wil buitensluiten, is lachwekkend
  PREMIUM
  column

  De suggestie dat De Zwarte Cross moedwillig een club wil buitenslui­ten, is lachwek­kend

  Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. De humorloze gevoeligheid die momenteel door Nederland rondwaart, bereikte gisteren een nieuw dieptepunt toen de organisatie van De Zwarte Cross zich genoodzaakt voelde om excuses te maken voor wat teksten. Het festival, dat bekendstaat om zijn maatschappelijke betrokkenheid én satirische uitingen, kreeg zware kritiek te verduren omdat er een bordje en een zeil was opgehangen met de teksten ‘Allah’s afbakbar’ en ‘Leve de Kleurling’.