Onderzoek: ministeries antwoorden steeds trager op WOB-verzoek
De afhandeling van verzoeken om informatie bij de Rijksoverheid op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) verloopt steeds trager. Tot die conclusie komen het Instituut Maatschappelijke Innovatie en de Open State Foundation op basis van recent eigen en vergelijkend onderzoek van voorgaande jaren.
Ministeries doen tegenwoordig gemiddeld 161 dagen over de beantwoording, terwijl de wettelijke termijn uiterlijk twee maanden is.
Drastische cultuurverandering
In de onderzochte periode - van oktober 2020 tot en met september 2021 - werd bij ruim 80 procent van de bijna duizend WOB-verzoeken de termijn van twee maanden overschreden. De twee organisaties die zich bezighouden met transparantie bij de overheid, laten weten dat volgens vergelijkbaar onderzoek het in 2016 nog om 61 procent ging en in 2019 om 71 procent.
De ministeries van Justitie en Veiligheid (gemiddeld 188 dagen), Financiën (191 dagen) en Infrastructuur en Waterstaat (206 dagen) zijn het traagst in de afhandeling van de verzoeken die journalisten, maar ook burgers kunnen indienen. Ook de best presterende ministeries (Defensie en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) halen met een gemiddelde behandeltijd van respectievelijk 96 en 74 dagen de wettelijke norm niet.
,,Deze conclusies schreeuwen om een drastische cultuurverandering”, zegt directeur Serv Wiemers van Open State Foundation als reactie op het rapport getiteld Ondraaglijk Traag. ,,Politici en ambtenaren moeten een WOB-verzoek als een compliment zien; niet als corvee. Vertrouwen win je terug met vertrouwen.”
Geen excuus
Dat de WOB-verzoeken veel te omvangrijk zouden zijn, kan volgens de onderzoekers niet als excuus worden gebruikt voor de trage behandeling. Slechts bij 14 procent worden meer dan 250 pagina’s verstrekt. Daarnaast gaat het bij bijna 60 procent om maximaal 50 pagina’s die openbaar worden gemaakt.
Bij de bovengenoemde cijfers zijn tevens de WOB-verzoeken die over corona gaan buiten beschouwing gelaten. Die worden door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport anders behandeld, omdat daarvoor minder tijd is vanwege de crisis. Die specifieke corona-WOB’s hadden een gemiddelde verstrekkingstermijn van 225 dagen.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Voorzitter KVV Losser spreekt zich uit na huifkarongeluk: ‘Duidelijke richtlijnen nodig voor kampioenskarren’
LOSSER – De laatste gewonde van het huifkarongeluk van het derde zaterdagelftal van KVV Losser is sinds zondagmiddag ook weer thuis. Hoewel clubvoorzitter Rogier van Vliet zich daarmee gelukkig prijst, blijft hij zitten met de vraag wat er nu wel of niet mag qua gebruik van karren achter tractoren. -
Stikstofbeleid
Koeien blijven uit protest in de stal
Boeren houden op maandag 30 mei hun koeien uit de wei en in de stallen om te protesteren tegen het stikstofbeleid. Volgens LTO Nederland en Team Agro NL dreigt de koe vanwege verschillende rechtszaken niet meer zonder extra vergunning de wei in te mogen, wat praktisch en juridisch onhaalbaar is. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s.
-
PREMIUM
Feestje in Utrechtse flat eindigt catastrofaal: 22-jarige Jacky werd verstikt door mede-feestgangers
De dood van FC Utrecht-fan Jacky Vermeulen is volgens het Openbaar Ministerie het gevolg van een misdrijf. Een 24-jarige Utrechter en een 27-jarige Woerdenaar worden vervolgd wegens dood door schuld. Twee jaar geleden ging het vreselijk mis op een uit de hand gelopen (lachgas)party in een Overvechtse flat. -
PREMIUMmet video
Vrouw steelt auto van brug in Gerards garage: ‘Je gelooft het niet zonder de video’
Op klaarlichte dag een auto gestolen van de brug in de garage. Terwijl de monteur nog geen drie minuten weg was om een pen te pakken uit zijn kantoor. Het overkwam garagehouder Gerard Gerritsen uit Apeldoorn maandag. Hij is compleet ondersteboven van het voorval. Even dacht hij nog dat iemand een grapje had uitgehaald. ,,Maar nee, hij was echt weg.’ -
Meerdere kinderen onwel tijdens feest in Helmond: ‘Even sprake van hysterie’
HELMOND - Meerdere kinderen zijn vrijdagavond onwel geworden tijdens het Minor Feest in Wijkhuis de Geseldon in Helmond. Dat meldt de politie. Daarom is het feest vervroegd gestopt.