Onderzoek naar adopties in Nederland gestaakt, meer slachtoffers gehoord: ‘Enige rechtvaardige conclusie’
updateHet ministerie van Justitie en Veiligheid stopt met een commissie die onderzoek deed naar binnenlandse adopties tussen 1956 en 1984. Demissionair minister Sander Dekker doet dat omdat betrokkenen geen vertrouwen meer hebben in de commissie.
In de komende maanden wordt een nieuwe commissie aangesteld, laat Dekker weten. De betrokkenen bij het onderzoek, onder wie de biologische moeders en hun kinderen, hebben zich beklaagd over het aanmeldpunt van de commissie.
Zij vonden dat ze niet goed gehoord werden. ,,Wat deze moeders en kinderen is overkomen, is een zwarte bladzijde in onze geschiedenis en daarvoor verdienen ze erkenning. Onderzoek naar deze periode is daarbij essentieel”, zegt Dekker. Hij zegt het vertrouwen te willen herstellen. Naar schatting zijn er 13.000 tot 25.000 kinderen in de tweede helft van de vorige eeuw onder grote maatschappelijke druk door hun ongehuwde moeders afgestaan. Zo’n 15.000 zijn er geadopteerd.
Ondersteuning
Om te erkennen wat moeders en afstandskinderen hebben ervaren, zal naast het nieuwe onderzoek ook worden gewerkt aan manieren om deze mensen te ondersteunen. Veel mensen hebben bijvoorbeeld vragen over hun geschiedenis. Om deze mensen op weg te helpen, komt er een lijst met instellingen en tehuizen waarin sprake was van afstand en adoptie.
Daarnaast wordt er gewerkt aan een overzicht van welke archieven er nog zijn en welke zijn vernietigd. Ook wordt gekeken of een expertisecentrum, dat nu voor adoptie uit het buitenland wordt opgezet, op termijn uit te breiden is. De bedoeling is dat mensen die afstammingsvragen hebben over binnenlandse adoptie hier ook terechtkunnen.
'Enige rechtvaardige conclusie’
In december vorig jaar is de stichting Verleden in Zicht opgericht, die zich inzet voor mensen die in het verleden als baby in Nederlandse tehuizen onder dwang zijn afgestaan voor adoptie. Initiatiefnemer daarvan is Eugénie Smits van Waesberghe. Zelf is Smits van Waesberghe ook geadopteerd. Pas op latere leeftijd wist ze haar biologische moeder en vader terug te vinden.
Velen van hen zijn al boven de tachtig jaar en hebben niet het eeuwige leven
Smits van Waesberghe noemt het herstarten van het onderzoek ‘de enige gerechtvaardigde conclusie’. Ze is blij dat Dekker dit besluit genomen heeft, maar heeft toch een dubbel gevoel. ,,We hebben lang moeten strijden voor dit onderzoek en hebben het voor onze ogen mis zien gaan. Er is niet naar ons geluisterd, tot er uiteindelijk een motie in de Tweede Kamer kwam.”
Hoe nu verder?
Daarbij benadrukt Smits van Waesberghe dat een nieuw onderzoek niet morgen is opgetuigd en dat tijd een grote factor is. ,,De vraag is maar of alle mensen die hebben getuigd, dat in het nieuwe onderzoek opnieuw willen doen. Daarbij hebben we het over een generatie waarbij vooral de moeders op leeftijd raken. Velen van hen zijn al boven de tachtig jaar en hebben niet het eeuwige leven. En ook niet alle geadopteerden worden allemaal tachtig.”
Smits van Waesberghe hoopt dat er in het hernieuwde onderzoek beter naar de slachtoffers geluisterd gaat worden. ,,En dat we niet met dezelfde ambtenaren te maken krijgen. Het onderzoek moet aan alle kanten worden uitgevoerd door onafhankelijke personen.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
PREMIUMVrouw met een missie
Dankzij haar vader hoefde Mariëtte Hamer niet naar de huishoudschool: ‘Hij was mijn held’
Ze was de eerste vrouwelijke voorzitter van de Sociaal-Economische Raad en is nu regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. De zachtmoedige aard van Mariëtte Hamer (63) betekent niet dat ze geen ‘killer instinct’ heeft: ‘Als ik iets wil, zorg ik dat het lukt.’ -
PREMIUMCOLUMN6
Hoezo moeten alleen bejaarden bewijzen dat ze geen gevaar op de weg zijn?
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10.
-
PREMIUM
‘Als baby gedwongen weggehaald bij mijn moeder’; nieuwe stichting wil afstandskinderen bijstaan
DOETINCHEM - ,,Ik weet niet wie mijn biologische vader is. Hij heeft een Nederlands-Indische afkomst en hij had in de jaren zeventig vier maanden een relatie met mijn moeder. Ze ontmoetten elkaar in een kraakpand in Enschede. Dat is wat ik weet. Mijn biologische moeder kan of wil me niet verder helpen.” -
PREMIUM
Al elf jaar aan huis gekluisterd: voor Nico’s begrafenis moest Rico naar beneden worden getakeld
Elf jaar was de 53-jarige Rico niet buiten geweest, maar nu had hij geen keus. Hij moest naar buiten voor de uitvaart van zijn geliefde Nico, die alles voor hem regelde. Rico moet nu alleen verder, zonder Nico, en dat kan niet. De benen van Nico waren zijn benen, hij was zijn hulp. -
PREMIUM
Dochters brengen dementerende moeder naar verpleeghuis en weigeren partner te vertellen waar ze is
Dennis Veurman (75) is ten einde raad. De dochters van zijn partner Anja (76) hebben hun dementerende moeder overgebracht naar een verpleeghuis. Ze willen Veurman niet vertellen waar ze woont. „Maar ik wil mijn lieve vrouw zien.”