Ongekende politieactie rond criminele telefoondienst: invallen op 79 plekken, 42 verdachten opgepakt
UpdateMet een mega-operatie legde de politie vrijdag opnieuw een versleutelde telefoondienst voor criminelen aan banden. Verspreid over Nederland, België en Duitsland werden bijna tachtig adressen doorzocht. Het leidde tot de vondst van drugslabs, vuurwapens en miljoenen aan contant geld. De politie bleek vijf maanden mee te hebben gelezen met de berichten die zijn verstuurd bij telefoondienst Exclu.
Het regende vrijdagochtend in alle vroegte invallen: van een recyclingsbedrijf in Enschede tot en met een woonwagenkamp in Brabant. Op liefst 72 adressen verspreid over Nederland en België beukte de politie zich hardhandig naar binnen. Het had allemaal te maken met een nieuwe versleutelde telefoondienst die opsporingsdiensten wist te kraken: Exclu. Dat bevestigt de politie nadat het nieuws eerder op vrijdag al uitlekte.
Tijdens de actie stuitte de politie onder andere op een cocaïnewasserij, twee drugslabs en kilo's aan verdovende middelen. De doorzoekingen leverde verder meer dan 4 miljoen euro contant geld op, diverse luxe goederen en meerdere vuurwapens.
Het onderzoek naar de telefoondienst, waarbij criminelen elkaar vertrouwelijke berichten dachten te kunnen sturen, startte in april 2022. Politie en justitie slaagden erin de boel te kraken en konden vijf maanden lang meelezen met wat de gebruikers elkaar stuurden. In dat onderzoek werd samengewerkt met Europese opsporingsdiensten en die uit Italië, Zweden en Frankrijk.
42 aanhoudingen
Het oprollen van de telefoondienst ging vrijdag gepaard met een ongekende ‘klapdag’, waarbij er in totaal 42 mensen werden opgepakt in Nederland. Het gaat daarbij met name om verdachten die Exclu mogelijk gebruikten voor hun criminele activiteiten. Onder de aangehouden personen zitten ook mannen die worden gezien als de eigenaren en beheerders van de telefoondienst.
Over waar er precies allemaal is binnengevallen en wie er is aangehouden, wil de politie weinig prijsgeven. Maar de doorzoekingen doken overal in het land op, met name in Brabant en Oost-Nederland. In Enschede viel de politie in alle vroegte binnen op het terrein van een recyclingsbedrijf, en ook een metaalbedrijf in het Gelderse Dodenwaard kreeg een bezoekje. Verder vielen gemaskerde agenten binnen bij een motorzaak in Doetinchem, waarbij er drie motoren in beslag werden gelegd.
Ook in Brabant was het bal vrijdagochtend. Op een van de adressen die de politie in Tilburg doorzocht, woont een prominent ex-lid van motorclub Satudarah. Verder reed een arrestatieteam een auto klem en werd er binnengevallen bij een paardenstal in het nabijgelegen Hilvarenbeek. In Lith werd een woonwagenkamp bezocht en in Steenbergen doorzocht de politie twee naast elkaar gelegen huizen. Volgens getuigen is een van de twee adressen te linken aan een bekende uit het Brabantse drugsmilieu.
In België kregen vijf adressen, met name in de buurt van Turnhout, een bezoekje. Het zou gaan om woningen van Nederlanders, maar er zou niemand zijn aangehouden.
800 euro per half jaar
Exclu is een app die je op een smartphone kunt installeren en bedoeld is om elkaar versleutelde berichten, foto’s of video’s te sturen. Het gebruik ervan komt wel met een fors prijskaartje: elk half jaar betaal je 800 euro om de app te mogen gebruiken. De politie schat dat ongeveer 750 Nederlandstalige mensen Exclu gebruikten, wereldwijd gaat het om grofweg 3000 mensen.
Exclu lijkt de zoveelste criminele telefoondienst die de afgelopen jaren door de opsporingsdiensten ten val is gebracht. Daarbij konden zij ineens honderden miljoenen berichten inzien die criminelen in vertrouwen naar elkaar dachten te sturen. Die berichten spelen in vrijwel elke grote rechtszaak van dit moment een cruciale rol in het bewijs tegen verdachten.
Het begon in 2016 met Ennetcom, waarvan de servers in Canada in beslag werden genomen. In de jaren daarna volgden het eveneens door Nederlanders beheerde PGP Safe (Costa Rica), EncroChat (Frankrijk) en SkyEcc (Frankrijk). In juni 2021 werd bekend dat Amerikaanse opsporingsdiensten aanbieder Anom hadden overgenomen, zodat live kon worden meegelezen.
In de podcast De Zaak X krijg je een uniek inkijkje in rechtszaken. Luister hieronder de nieuwste afleveringen! Geen aflevering missen? Abonneer je dan via Spotify of Apple Podcast!
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Camera in de kinderopvang: ‘Medewerkers weten dat collega’s kunnen meekijken’
In kinderdagverblijven hangen soms camera’s die vastleggen wat er gebeurt. Maar mogen camera’s de plaats innemen van extra toezicht, dat door personeelstekorten onder druk staat? Het antwoord: in sommige gevallen, als er goede afspraken worden gemaakt.Ede -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
1
Nederlandse BenBits troeft multinational Mentos af: weg vrij voor ‘plasticvrije’ kauwgom
De weg staat vrij voor het fameuze BenBits om de wereld te veroveren met ‘natuurlijke’ en ‘plasticvrije’ kauwgom. Het Hof van Justitie verwerpt de klacht van de grote concurrent, fabrikant van onder meer Mentos kauwgom, tegen het Nederlandse merk. -
PREMIUM
Lubertus en William overleden door de ‘medicijnen’ van Sergio K.: ‘Het was één grote bende’
Een verdachte ‘medicijndealer’ die één grote bende in huis heeft en zo mogelijk methadon verkoopt als temazepam. Sergio K. (31) uit Spakenburg ging levensgevaarlijk te werk. Twee Spakenburgers overleden aan een fatale cocktail van pillen en cocaïne en dat hadden er zo maar meer kunnen zijn, zo bleek vandaag in de rechtbank. ‘Coke en alcohol doet iedereen in het dorp. Methadon is echt next level.’Spakenburg -
PREMIUMcolumn7
Het is een kwestie van tijd voordat het écht een keer uit de hand loopt in onze voetbalstadions
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.
-
PREMIUMgeld & geluk9
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
-
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUM1
Mbo-school stopt stages bij KLM-lounge na klachten over grensoverschrijdend gedrag: ‘Voor ons rode vlag’
Mbo-school Deltion in Zwolle haalt per direct studenten van de opleiding Luchtvaartdienstverlening terug van hun stage bij een KLM-lounge op Schiphol. Aanleiding zijn signalen over ‘onvoldoende begeleiding en pest- en roddelgedrag’, laat de school weten.Zwolle