Volledig scherm
© ANP

Onstuimige wind dreigt carnavalsoptochten te verstieren

Slecht nieuws voor carnavalsvierders: het onstuimige weer kan roet in het eten gooien voor de carnavalsoptochten. Er worden dit weekeinde harde windstoten en flinke regenbuien verwacht. ,,Het is de vraag of de praalwagens de harde wind aankunnen”, zegt weervrouw Diana Woei van Weerplaza.

Carnavalsorganisaties houden hun hart vast voor de windstoten. Het slechte weer zorgt ervoor dat meerdere carnavalsoptochten moeten worden geschrapt. Onder meer die van zondag in Weert en Sittard, en die van zaterdag in Kwadendamme en Lewedorp in de gemeente Borssele zijn afgelast. Gisteren werd al bekend dat de optocht vandaag in Eindhoven is afgelast.

De organisatie van de tocht in Weert noemt het een emotioneel besluit, maar stelt dat de veiligheid van deelnemers en bezoekers niet kan worden gegarandeerd vanwege de harde wind. De gemeente Borssele vindt de wind dusdanig hard, windkracht 7 met uitschieters naar windkracht 9, dat het risico op incidenten tijdens een van de optochten te groot is.

De harde wind kan voor meer carnavalsoptochten een spelbreker zijn, waarschuwt Weerplaza. Volgens weervrouw Diana Woei van Weerplaza kan die behoorlijk verraderlijk zijn. ,,Iets waar carnavalsoptochten en carnavalsvierders rekening mee moeten houden”, luidt haar boodschap. 

In meerdere steden wordt nog gekeken of extra maatregelen nodig zijn in verband met het weer. In enkele steden zijn hoge praalwagens verboden of  mogen praalwagens geen losse of uitschuifbare onderdelen bevatten. Het weer belooft in elk geval weinig goeds. Op veel plekken valt er vandaag veel regen. Aan de kust wordt het stormachtig te worden. Volgens de voorspellingen kan de wind snelheden halen van wel 70 kilometer tot 80 kilometer per uur.  

Code geel

Morgen wordt het een nog minder mooi verhaal, zegt Woei van Weerplaza.  Dan worden ook stevige harde windstoten verwacht, en niet alleen aan de kust. KNMI heeft al code geel afgekondigd voor Noord- en Zuid-Holland, Groningen en Friesland. In steden als Tilburg, Heerlen en Maastricht, waar morgen carnavalsoptochten worden gehouden, wordt windkracht 5 tot 7 met windstoten van 60 tot 90 kilometer per uur verwacht. 

Woei: ,,Ik zou tegen de carnavalsvierders zeggen: trek morgen een regenpak aan. En hopelijk houden de praalwagens het.” Ze sluit af met een positief puntje: carnavalsoptochten die maandag of dinsdag gepland staan, zullen minder last hebben van de wind.