Volledig scherm
Ronald van Z. © politie

Ontsnapte tbs’er Ronald van Z. opgepakt in internetcafé in Parijs

UPDATENIJMEGEN / PARIJS De tbs’er Ronald van Z., die vrijdag ontsnapte tijdens begeleid verlof in Nijmegen, is woensdag door de politie opgepakt in Parijs, bevestigt zijn advocaat Job Knoester.

Op het moment van zijn aanhouding om 18.35 uur deze woensdagavond bevond hij zich in een internetcafé. De 40-jarige tbs’er was sinds vrijdag voortvluchtig. Hij ging toen op de fiets boodschappen doen en nam het hazenpad. Maandag verspreidde de politie zijn volledige identiteit met foto. Van Z. werd in samenwerking met de Franse politie getraceerd en opgepakt. 

Van Z. verklaarde eerder dat hij was ondergedoken vanwege misstanden in de Pompekliniek in Nijmegen. De instelling zou onderbezet  zijn waardoor het personeel het te druk heeft voor goede begeleiding. Hierdoor worden verloven te vaak uitgesteld, aldus de tbs’er. Hij wilde dat sommige personeelsleden vertrekken en vond onder meer dat er te weinig mogelijkheden voor verlof waren.

Terugkeer naar Nijmegen onzeker

Volgens woordvoerder Arend-Jan Alberts is de Pompekliniek in Nijmegen op de hoogte gesteld van de aanhouding van Ronald van Z.  Of de tbs’er weer terug kan keren in de kliniek na alles wat gebeurd is, weet Albers niet. ,,Daar willen we nu ook niet op reageren.’'

De vraag waar de betrokken patiënt naartoe gaat als hij terugkomt uit Frankrijk ligt, volgens Alberts,  bij de Divisie Individuele Zaken van het ministerie. 

Geen nieuwe delicten

Van Z. schreef ook dat niemand hoefde te vrezen dat hij opnieuw delicten zou plegen. De rechter legde hem in 2014 onder meer tbs op omdat hij meerdere meisjes had misbruikt, na ze via internet te hebben ontmoet. 

  1. Kritiek op Europese Commissie: ‘Green Deal blijft dweilen met de kraan open’

    Kritiek op Europese Commissie: ‘Green Deal blijft dweilen met de kraan open’

    De zogeheten ‘Green Deal’ van de Europese Commissie gaat milieuorganisaties niet ver genoeg. Greenpeace noemt de plannen die Brussel heeft om de EU te verduurzamen onvoldoende en te vaag. Volgens Milieudefensie houdt de commissie nog te veel taboes in stand. ,,Meer CO2-belasting heffen en intussen doorgaan met het uitdelen van tientallen miljarden subsidies voor olie, gas en kolen is dweilen met de kraan wagenwijd open’’, meent directeur Donald Pols.