Volledig scherm
PREMIUM
Graafwerkzaamheden bij het Kraanbolwerk in Zwolle . © Sacha Wunderink

Onverwoestbaar stofje gaat bouwprojecten lamleggen

Een tot nu toe ‘onverslaanbaar’ vervuilend stofje, PFOS genaamd, gaat de bouw- en baggerwereld lamleggen. Per 1 oktober moet ieder schepje grond dat wordt verplaatst onderzocht zijn, maar er zijn veel te weinig laboratoria die PFOS-analyses kunnen doen. Brancheverenigingen, bedrijven en gemeenten voelen zich overvallen. ,,Dit heeft catastrofale gevolgen.”

PFOS? Het is een stof die al sinds de jaren zeventig in de industrie wordt gebruikt. Bijvoorbeeld in textiel, maar ook in verf en blusschuim. Het minuscule poeder breekt niet af, is brandwerend en bijna onverwoestbaar. Nu wordt steeds meer duidelijk dat deze vervuilende stof in de natuur terechtkomt. Vooral in grond en water. PFOS wordt gezien als ‘zeer zorgwekkende stof’, al zijn de schadelijke effecten ervan nog onduidelijk.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.