Volledig scherm
Een Stint staat aan een kettingslot © ANP

‘Onzeker of verbeterde Stint start nieuwe schooljaar zal halen’

Het nieuwe schooljaar lijkt zonder de Stint te moeten beginnen. In een brief waarschuwt fabrikant Edwin Renzen klanten in Zuid-Nederland dat het bedrijf niet kan garanderen dat de Stint al de weg op kan als de scholen openen, meldt De Telegraaf.

Hoewel minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aangaf dat de Stint tien maanden na het dodelijke ongeluk in Oss onder voorwaarden de weg weer op mag, moet de vernieuwde bolderkar nog wel een reeks keuringen doorstaan. Pas daarna kan met de productie worden begonnen. ,,Als het alleen aan ons zou liggen, zou ik garanties durven geven. Dat kan nu niet”, zegt Renzen.

Als het niet voor het einde van de zomervakantie lukt de Stint op de weg te krijgen, moeten kinderopvangbedrijven weer naar alternatieven kijken. ,,Dat kost meer geld en is onveiliger. Busjes kunnen niet op het schoolplein stoppen voor laden en lossen, wat met de Stint wel lukte’’, zegt René Loman van Brancheorganisatie Kinderopvang.

Van Nieuwenhuizen haalde het voertuig vorig jaar oktober van de weg, toen bij een botsing tussen een trein en een Stint vier jonge kinderen om het leven kwamen. Een vijfde kind en de begeleidster raakten zwaargewond. TNO oordeelde in een snoeihard onderzoeksrapport dat het voertuig op een aantal aspecten verbeterd moest worden. Dat is nu dus gebeurd.