Volledig scherm
Vindicat, Groningen. © ad

Ook in hoger beroep werkstraf geëist tegen oud-Vindicatlid voor mishandeling feut

UpdateHet Openbaar Ministerie heeft vandaag in hoger beroep 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van een maand geëist tegen voormalig Vindicat-student Wouter B. (25). De man ging tijdens de ontgroening in 2016 op het hoofd van een andere student staan. Zelf eiste hij vrijspraak. ,,Ik wilde alleen wat extra druk zetten.’’

Ongeveer een jaar geleden werd B. al veroordeeld tot één dag cel en een werkstraf van 240 uur vanwege mishandeling. Hij was toen al geroyeerd door zijn voormalige studentenvereniging. B., die nu in Amsterdam woont, was het niet eens met de straf en ging in hoger beroep. De zaak diende vandaag.

,,Ik vind dat ik ten onrechte ben veroordeeld’’, zei B. vanmiddag. Tijdens de zitting werd het incident nog eens besproken. Hoe eerder op de avond al tegen het slachtoffer was gezegd dat hij in het ziekenhuis zou belanden. Hoe de student met zijn rechterwang op een betonnen vloer werd gelegd. Hoe B. met zijn voet op het hoofd van de student ging staan. ,,Om iets meer spanning op te bouwen’’, aldus B., die zei dat hij nuchter was, beheerst handelde en expres zijn hak op de grond hield.

B. had eerder op de avond nog een aanvaring met de student gehad in een lokaal café. De jongeman had hem geslagen. Daarom wilde B. een voorbeeld stellen richting andere feuten en laten zien dat zij zich aan de regels van de vereniging moeten houden. Maar zijn actie was volgens B. echt niet persoonlijk. Hij was zich bovendien niet bewust van het gevaar.

,,Ik kreeg ook geen reactie van hem dat er pijn was’’, aldus B., die achteraf gezien spijt heeft. ,,Het was te vernederend. Ik had beter moeten nadenken. Maar als je diep in een groep zit, denk je dat bepaalde dingen goed zijn.’’

Quote

Door de media weten ook bedrijven wie Wouter B. is. Hij heeft dat gemerkt bij sollicita­ties

Tjalling de Groot

De laatste

Het slachtoffer heeft nog steeds last van hoofdpijn en concentratieproblemen. De jongeman was vandaag ook aanwezig, maar in een aparte ruimte. Hij legde wel een verklaring af. ,,Ik hoop dat de mishandeling die ik heb moeten ondergaan de laatste is geweest in Nederland bij ontgroeningen’’, zei hij.

De advocaat-generaal kwalificeerde het incident vandaag als zware mishandeling. ,,Binnen het ontgroeningsritueel heeft Wouter B. misbruik gemaakt van zijn machtspositie‘’, aldus het hof.

B.’s advocaat Tjalling de Groot benadrukte dat een handeling met vervelende gevolgen niet per se een strafbaar feit is. ,,Ontgroening is een spel van intimidatie’’, aldus de raadsman. ,,De leden zijn niet werkelijk kwaad, maar doen alsof. Om een dikke huid te kweken bij de nieuwe leden.’’

Volgens De Groot heeft ook B. nog dagelijks last van het incident. ,,Door de media weten ook bedrijven wie Wouter B. is. Hij heeft dat gemerkt bij sollicitaties, hij werd niet aangenomen.’’

De uitspraak volgt over twee weken.

Verslaggever Rob Zijlstra van het Dagblad van het Noorden was aanwezig in Leeuwarden en deed verslag via Twitter.

 1. Wanhoopsbrief vanuit Thaise cel aan minister: ‘Haal mij en mijn vrouw uit deze nachtmerrie’

  Wanhoops­brief vanuit Thaise cel aan minister: ‘Haal mij en mijn vrouw uit deze nachtmer­rie’

  TILBURG - Coffeeshophouder Johan van Laarhoven, die al sinds 2014 vastzit in een Thaise gevangenis, smeekt minister Ferd Grapperhaus om hem en zijn vrouw zo snel mogelijk terug naar Nederland te halen. Dat doet hij in een brief die hij ‘vanaf de betonnen vloer’ van zijn Thaise gevangeniscel heeft geschreven. ,,We slapen hier zonder bed of matras en we doen noodgedwongen in de cel onze behoefte.”
 2. Handen Nederlandse steenhouwer jeuken om Notre-Dame aan te pakken
  PREMIUM

  Handen Nederland­se steenhou­wer jeuken om No­tre-Da­me aan te pakken

  Roderick Nijenhuis’ handen jeuken. De commercieel directeur en natuursteendeskundige van de firma Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk zou dolgraag betrokken raken bij de restauratie van de Notre-Dame in Parijs. Gothische ornamenten gedetailleerd reconstrueren? ,,Kom maar door met die klus”, staat de 50-jarige specialist nu al te popelen. Alleen de ingestorte vieringstoren uit 1846 hoeft wat hem betreft niet terug. ,,Die ranke spits was niks anders dan een bouwkundig orgasme van de Franse architect Eugène Viollet-le-Duc.”