Ook in Nederland gevallen van mogelijk nieuwe kinderziekte
UpdateIn verschillende westerse landen steekt mogelijk een nieuwe kinderziekte de kop op, juist nu we kampen met het coronavirus. Kinderen belanden in het ziekenhuis met onder andere heftige griepklachten en ontstekingen rond het hart. In het Verenigd Koninkrijk zijn er zelfs patiënten aan bezweken. Ook in Nederland zijn er twee kinderen op de intensive care beland. Gaat het om een nieuwe ziekte of zijn de kinderen toch besmet met het coronavirus?
De ziekte, die vooral kinderen lijkt te treffen, kwam in beeld nadat artsen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Spanje, Zwitserland en de Verenigde Staten het aantal kinderen dat in ziekenhuizen werd opgenomen, zagen toenemen. De kinderen hadden veelal last van hevige buik-, maag- en darmklachten en een stevige koorts. Sommigen hadden long- en hartproblemen en werden opgenomen op de intensive care. In het Verenigd Koninkrijk zijn enkele kinderen eraan bezweken, in de andere landen zijn geen sterfgevallen bekend.
In totaal zijn er meer dan honderd gevallen gemeld, waarvan zo’n vijftien in Frankrijk, meldde de Franse minister Olivier Veran van Volksgezondheid eerder deze week. De Nederlandse patiënten zijn door kinderimmunoloog Taco Kuijpers van het Amsterdam Medisch Centrum bevestigd aan Nu.nl. Zijn AMC-collega Job van Woensel, ook hoogleraar pediatrische intensive care, zei eerder al tegen Medisch Contact dat het om twee tieners gaat.
Coronavirus
Het is schrikken voor ouders en kinderen, ook omdat er tot nu toe van uit werd gegaan dat kinderen geen risicogroep waren wat betreft het coronavirus. De vraag is of sprake is van een bestaande ziekte, een nieuwe ziekte en of er een link is met Covid-19.
Diverse deskundigen wijzen naar corona, een deel van de kinderen werd namelijk positief getest op het virus. Die theorie wordt echter ontkracht doordat een andere groep kinderen juist negatief testte op het virus. Het is mogelijk dat bij hen de coronatests faalden of dat zij het virus eerder wel gehad hebben en er sprake was van een heftige afweerreactie.
Het ziektebeeld van de getroffen kinderen is divers: ze vertonen symptomen van het toxischeshocksyndroom (een bacteriële infectie) en de ziekte van Kawasaki (ontstekingen in wanden van bloedvaten). Concreet hebben ze last van koorts, ademhalingsproblemen, hevige buikpijn, uitslag en diarree. De Britse gezondheidsdienst NHS waarschuwde deze week: ,,Kinderen die met zulke klachten de dokter contacteren, moeten zo snel mogelijk behandeld worden.’’
Er is nog geen medisch bewijs dat de link met het coronavirus kan onderbouwen
‘Geen bewijs’
Volgens Taco Kuijpers van het AMC ‘is er nu nog geen medisch bewijs dat de link met het coronavirus kan onderbouwen’. Zijn collega Van Woensel zegt ook tegen Medisch Contact dat de twee in Nederland opgenomen tieners meerdere keren negatief testten op het virus. Over een mogelijk verband met het virus zegt hij: ,,Als dat zo is, en het is echt veel te vroeg om daarvan te kunnen spreken, zou het waarschijnlijk niet zozeer door het virus zelf komen, maar om overreactie van het afweersysteem gaan.’
Kuijpers zegt tegen Nu.nl dat de ziekte van Kawasaki bij de grootste groep patiënten vanzelf overgaat. De kinderen krijgen dan alleen koorts. De gevallen die in de ziekenhuizen belanden, zijn de ernstige gevallen. Kinderen kunnen dan last krijgen van long- en hartproblemen. ,,Maar ook die problemen zijn met standaardmedicijnen te bestrijden, waarna een kind snel herstelt”, aldus Kuijpers die zegt dat in Nederland nog geen sprake is geweest van de hele ernstige gevallen.
Ook wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de kinderziekte op het netvlies. De organisatie vraagt kinderartsen gevraagd alert te zijn op de ziekte.
Bekijk hier onze meest bekeken video's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
PREMIUM
Koe ligt met gebroken heup urenlang in brandende zon en overleeft dat niet, activist doet aangifte tegen boer
Een dag lang met een gebroken heup in de brandende hitte in een weiland liggen. Het is de treurige wijze waarop een koe in Krimpen aan den Lek aan haar einde kwam: na zo’n veertien uur werd het dier door een veearts uit haar lijden verlost. Er wordt aangifte gedaan tegen de eigenaar van de koe. -
PREMIUMColumn
Stikjaloers op ouders van wie de kinderen wél veertien uur op de achterbank zitten zonder elkaar af te rossen
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
Leidse farmaceut maakt miljoenen coronavaccins: 'Als het werkt, willen we het gelijk kunnen uitdelen’
Er is maar één Nederlandse vaccinmaker die in het WHO-lijstje van kanshebbers opduikt: Janssen in Leiden. De farmaceut laat een miljoenenvoorraad maken, nog voor het zeker is of zijn coronavaccin überhaupt werkt. ,,Als we falen, zullen we alles moeten vernietigen.” -
Rijbaan op A28 dicht om kudde koeien over vluchtstrook
De A28 tussen Zwolle en Assen is ter hoogte van afrit Ruinen vanochtend even afgesloten geweest vanwege een kudde koeien die over de vluchtstrook loopt. Dat meldt de ANWB. Inmiddels is nu nog maar één rijstrook dicht.
-
PREMIUMcolumn1
Het litteken op mijn been herinnert mij nog aan de woorden van de arts: smeer je in of blijf uit de zon
Debby Gerritsen schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras.