Ook in Nederland groeit vraag naar menstruatieverlof: ‘Belachelijk dat het zo lang duurt’
In Spanje krijgen vrouwen met ernstige menstruatieklachten binnenkort het recht om elke maand minstens drie dagen ziekteverlof te nemen. Ook in Nederland groeit de vraag naar zo'n verlof, maar daar is nog geen zicht op. ,,Het is belachelijk dat het zo lang duurt.”
Vijf jaar geleden kwam Peter de Vroed, oprichter van het Menstruatie Voorlichtingsinstituut, in beeld als dé man die Nederland wel zou overtuigen van het nut en de noodzaak van het menstruatieverlof. Volgens hem kan het wetsvoorstel in Spanje aangegrepen worden als een voorbeeld voor ons. ,,Ik vind het super dat het mogelijk gemaakt wordt. Hopelijk worden die vrouwen ook gewoon doorbetaald en nemen ze dat verlof op.”
Toen De Vroed begon aan zijn ‘missie’ om de bewustwording rond menstruatie te vergroten, was het onderwerp een echt taboe. En na al die jaren is er nog niet veel veranderd. ,,We zijn al zeven jaar herrie aan het maken, maar het is nog altijd een taboe. Het is belachelijk dat het zo lang duurt. In Japan is het al sinds 1947 bij wet geregeld.”
Nog steeds probeert hij via voorlichting in onder andere scholen de voordelen van het menstruatieverlof duidelijk te maken. ,,Uit onderzoek blijkt dat als vrouwen rust nemen ze korter menstrueren, minder klachten hebben en energierijker zijn.” Volgens hem is het ook een fabeltje dat zo’n verlof onbetaalbaar is. ,,Het tegenovergestelde is waar. Er is bijna 5 procent ziekteverzuim onder vrouwen en mijn theorie is dat de helft daarvan menstruatie-gerelateerd is. Het zou het ziekteverzuim dus juist kunnen terugbrengen.”
Vrouwen zelf laten beslissen
Hier in Nederland vinden we de gezondheid van vrouwen blijkbaar niet belangrijk
Voor alle duidelijkheid: De Vroed wil geen verplicht verlof, maar de keuze bij de vrouwen leggen. ,,Je moet het gewoon mogelijk maken. Zo’n dertig procent van de Nederlandse vrouwen heeft er nood aan. We moeten het natuurlijk niet verplichten, want niet iedere vrouw heeft daar behoefte aan.”
Vijf jaar geleden besefte De Vroed al dat een algemeen menstruatieverlof een (te) grote stap is voor de Nederlander. Hij zag dan ook wel heil in de mogelijkheid van ‘flexibele oplossingen’, zoals thuiswerken. Voor de coronacrisis onmogelijk, vandaag de realiteit. ,,Toen werd er gezegd: dat kan niet. Dat is inmiddels wel veranderd", lacht De Vroed.
In Nederland staat de kwestie niet op de politieke agenda en dat is volgens De Vroed de reden waarom het hier zo lang duurt. ,,In Spanje is het ook niet op één dag ontstaan. Daar is een politieke partij achter de eis gaan staan, maar hier in Nederland vinden we de gezondheid van vrouwen blijkbaar niet belangrijk.” Zijn organisatie richt zich momenteel vooral op de jeugd om iets in beweging te brengen. ,,Daar moet de verandering vandaan komen. Het gaat heel langzaam, maar we geven niet op. We blijven herrie maken.”
FNV wil pas verlof voor menstruatie als taboe op het werk eraf is
Zolang er nog een taboe op menstruatie rust op de werkvloer, hebben verlofdagen voor menstruatie nog weinig zin. Dat zegt vakbondsbestuurder Hacer Karadeniz van jongerenbond FNV Young & United over eventueel menstruatieverlof in Nederland.
,,Als problemen niet besproken worden, wordt er ook geen rekening mee gehouden.” Werkgevers zouden volgens haar menstruatie eerst moeten ‘normaliseren en faciliteren’. Dat kan door bijvoorbeeld menstruatieproducten op de werkvloer aan te bieden.
Mocht er ooit een menstruatieverlof komen, dan is het een kwestie van maatwerk, vindt Karadeniz. Dat geldt ook voor de kosten, die nog niet duidelijk zijn. ,,Menstruatie is cyclisch: kijk naar wat ik als werkgever moet doen zodat het geen issue is. Breidt bijvoorbeeld thuiswerk uit op plekken waar dat kan.” Bedrijven zouden ook menstruatieverlof in cao’s kunnen gaan meenemen, aldus de vakbondsbestuurster.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Door menstruatie 9 dagen per jaar minder productief’
Door menstruatie zijn vrouwen gemiddeld negen dagen per jaar minder arbeidsproductief. De invloed van ongesteld zijn op vrouwen en op de samenleving wordt sterk onderschat en er is nauwelijks aandacht voor. Dat schrijven onderzoekers van het Radboudumc in het online tijdschrift BMJ Open. -
Politie deelt 200 boetes uit voor boerenblokkades op maandag, minstens zeven aanhoudingen
Bij de boerenprotestacties op maandag zijn tot dusver zo’n tweehonderd boetes uitgedeeld, met name aan mensen die op de snelweg reden met trekkers. Dat zei politiecommandant Willem Woelders bij talkshow Op1. Ook zijn er zeker zeven mensen aangehouden bij blokkades van distributiecentra in Friesland, werd later op de avond duidelijk. -
PREMIUM
Nina zat jaren in rolstoel die ze niet nodig had: ze moest van haar moeder doen alsof ze ziek was
Jarenlang moest Nina Blom (47) doen alsof ze ziek was. Als dat niet lukte, werd ze daadwerkelijk door haar moeder ziek gemáákt. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen.
-
Nederland zet zich schrap voor mogelijke boerenprotesten, Schiphol en KLM: Kom met de trein
Luchthaven Schiphol en luchtvaartmaatschappij KLM raden reizigers die morgen een vlucht moeten pakken aan om indien mogelijk met de trein te komen. Zij doen dit met het oog op mogelijke boerenprotesten tegen de stikstofplannen van het kabinet. Boerenorganisaties hebben aangekondigd maandag het land plat te willen leggen, waarbij onder andere over acties bij Schiphol wordt gesproken. Verkeerschaos ligt op de loer. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
Spanje kondigt als eerste land in Europa menstruatieverlof aan
De Spaanse regering staat op het punt om een nieuwe wet goed te keuren die vrouwen met ernstige menstruatieklachten het recht geeft om elke maand minstens drie dagen ziekteverlof te nemen.