Volledig scherm
Een bakfiets © Shutterstock

Ook veiligheid van elektrische bakfiets onder de loep

Er komt een onderzoek naar personenvervoer in elektrische bakfietsen. De Tweede Kamer wil weten of dat wel veilig is. Kinderdagverblijven schakelden massaal over op deze bakfiets om kinderen te verplaatsen nadat de Stint vorig jaar oktober niet meer de weg op mocht.

Het onderzoek moet uitwijzen of er extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn voor de elektrische bakfiets en soortgelijke voertuigen. Er gelden volgens CDA'er Maurits von Martels voor deze voertuigen geen specifieke veiligheidseisen en er is nauwelijks toezicht op.

Eind september kwamen er vier kinderen om bij een ongeval met een Stint op een spoorwegovergang in Oss.  De Stint, waarvan er in Nederland zo'n 3500 gebruikt werden, moest van de weg toen na onderzoek bleek dat de elektrische bolderkar niet veilig was. Dat zorgde voor problemen bij kinderopvangcentra in het hele land, die afhankelijk waren van het voertuig voor het vervoer van de kinderen. De elektrische bakfiets is een veelgebruikt alternatief voor de Stint.

Inmiddels is de de Stint aangepast en mag deze van de Tweede kamer de weg weer op. Niet alle kinderdagverblijven zijn daar echter enthousiast over, onder andere omdat ouders de Stint nog steeds niet vertrouwen.

  1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’
    PREMIUM

    Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’

    Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit het Brabantse Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”