Verpleegkundige Koen en stagiaire Quirine ontfermen zich in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven over mevrouw Meijer.
Volledig scherm
PREMIUM
Verpleegkundige Koen en stagiaire Quirine ontfermen zich in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven over mevrouw Meijer. © Koen Verheijden

Op deze afdeling sterft bijna de helft van de patiënten, maar het personeel knokt door

reportageDe verpleegafdeling orthopedie van het ziekenhuis in Eindhoven is normaal een plek van hoop. Nu krijgt het personeel het ene sterfgeval na het andere te verwerken. Maar ze knokken door, soms met de moed der wanhoop. En de patiënten ook: ,,Ik wil nog niet dood.”

Op het tafeltje van een van de mobiele computers in de ziekenhuisgang ligt een A4’tje. Daarop de namen van de patiënten op cohortafdeling 10-West. En achter elke naam de toevoeging: ‘Reanimeren: nee’, ‘Beademen: nee’.

Dit is een beetje een vergeten deel van de Nederlandse ziekenhuizen. Heel het land legt dagelijks het oor te luisteren bij de voormannen van de Nederlandse Vereniging van Intensive Care.

Hoeveel bedden hebben we nog? Kunnen we het aan? Maar van die talloze verpleegafdelingen, waar vele honderden coronapatiënten liggen, horen we veel minder.

Zoals deze dus, in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Op 10-West liggen kwetsbare ouderen, van wie vooraf al vaststaat dat ze te zwak zijn voor - of zelf geen trek meer hebben in - een verblijf op de ic.

En dus komen ze hier terecht, met eigenlijk maar twee opties: opknappen en de afdeling verlaten of overlijden in een ziekenhuisbed. Omdat iedereen op de afdeling bewezen corona heeft, zijn de deuren van de kamers open. Het maakt het makkelijker om de ouderen, die soms hevig in de war zijn, te verzorgen.

Quote

Mensen stikken gewoon, ze trekken je uit wanhoop soms bijna hun bed in. Echt heel naar.

Sarah Dekker, Senior verpleegkundige

45 opnames, 19 sterfgevallen

Op de muur een plaatje met de instructietekst: ‘KWIEK, armen ronddraaien.’ Normaal is dit de afdeling orthopedie. Mensen liggen hier als ze net een nieuwe knie of heup hebben. De verpleegkundigen zijn gewend aan patiënten die tevreden de deur uitgaan, met perspectief op beter.

Hoe anders is dat nu. Teamleider Michelle Broeders heeft net de statistieken binnen van de afgelopen twee weken. Ze leest voor: ,,45 patiënten opgenomen, negentien overleden. Moet je nagaan. Normaal hebben we ongeveer vijf sterfgevallen per jaar.’’

‘Je wilt niet dat iemand alleen sterft’

Senior verpleegkundige Sarah Dekker.
Volledig scherm
Senior verpleegkundige Sarah Dekker. © Koen Verheijden

Het is net alsof ergens daarboven in de hemel tergend langzaam aan een bingomolentje wordt gedraaid. Af en toe valt er een balletje uit: weer iemand overleden. Daar moet je als verpleegkundige maar mee om zien te gaan.

,,Ik heb tijdens mijn diensten nu al vijf mensen meegemaakt die doodgingen”, zegt Sarah Dekker (27), senior verpleegkundige. ,,Bij sommigen durfde de familie niet langs te komen, uit angst voor besmetting. Dan zit je dus als team aan een bed. Je wilt niet dat iemand alleen sterft.

Maar het is heel onwerkelijk, met je beschermende kleding aan, bij iemand die je eigenlijk nauwelijks kent. Mensen stikken gewoon, ze trekken je uit wanhoop soms bijna hun bed in. Echt heel naar.’’

  1. LIVE | Luchtvaart vreest 120 miljard aan extra schulden, geboorte­dorp Doutzen Kroes wordt ‘één groot terras’

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. Vliegmaatschappijen zagen hun kas door de crisis in rap tempo leegraken, nadat door reisbeperkingen wereldwijd nog amper vluchten mogelijk werden.Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.
  2. Operaties St Jansdal geannuleerd in Harderwijk na  corona-uitbraak op verpleegafdeling

    Operaties St Jansdal geannu­leerd in Harderwijk na corona-uit­braak op verpleegaf­de­ling

    Door een corona-uitbraak op een verpleegafdeling in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk - waarbij zowel patiënten als medewerkers zijn betrokken - moet het ziekenhuis gedeeltelijk weer ingeplande reguliere zorg alsnog staken. Tot en met 29 mei wordt een aantal niet-spoedeisende, geplande operaties geannuleerd op alle locaties van het ziekenhuis. De spreekuren op de poliklinieken gaan vooralsnog wel gewoon door.