'Op diverse plaatsen in Nederland ligt dinsdag een schitterende ijsvloer'

We moeten nog heel even geduld hebben, maar dinsdag zullen een aantal ijsbanen volgens meteoroloog Michiel Severin van Weerplaza hun deuren openen. ,,We krijgen op diverse plaatsen in het land een schitterende ijsvloer."

Eind dit weekend gaat het 's nachts licht vriezen. In de middag ligt de temperatuur rond het vriespunt. ,,Door de wind voelt het erg koud aan", stelt Severin, die op de waddeneilanden hevige sneeuwbuien verwacht. ,,Vanaf woensdag ligt er een laagje van 10 tot 15 centimeter."

Stevige wind

De ervaring leert dat op plaatsen waar het waait, schaatsen wat moeilijker wordt. Severin: ,,We krijgen ook te maken met een stevige wind. Op enkele plaatsen blijft het ijs daardoor dun. Er zal dus niet op alle kanalen en plassen geschaatst kunnen worden."

De temperaturen dalen komende week naar -10. Het ijs wordt dik genoeg voor uitgebreide schaatspret op verschillende plekken in het land. In het oosten verwacht Severin de dikste ijslaag. ,,Een centimeter of 7 à 8 zit er zeker in."

Vaarverbod

De voorspellingen van nachtvorst en een eerste ijslaagje zijn genoeg om het vaarverkeer op een deel van de Amsterdamse grachten stil te leggen. Ook worden sommige sluizen gesloten als maandag de verwachting is dat de vorst vijf dagen aanhoudt.

Vanavond en vannacht wordt het -3 graden  -5 graden. Morgen wordt het wederom een prachtige winterdag: de zon schijnt op veel plekken maar liefst 10 uur lang. 

Weerplaza raadt overigens aan om morgenavond een sterrenwacht te bezoeken. ,,Kleed je warm aan en ga naar buiten. Dankzij kraakheldere hemel zijn de omstandigheden perfect om sterren te kijken."

Schaatskoorts

De schaatskoorts is onder Nederlanders inmiddels flink toegenomen. In de afgelopen dagen was er op Marktplaats sprake van een ware run op schaatsen. Veel mensen zien hun kans schoon en proberen hun schaatsen te verkopen. bij schaatsfabrikanten en de lokale verkooppunten is het druk en zijn de schaatsen niet aan te slepen.

Bekijk hieronder hoe IJsmeester Jules Broens nachtenlang werkt aan de perfecte ijsbaan.

Volledig scherm
© ANP