Volledig scherm
Opnieuw is een afgehakte dierenpoot in het bos gevonden. © Suzanne van Boxtel

Opnieuw afgehakte dierenpoot gevonden: 'Waarom doet iemand zoiets?'

En weer is het raak. Na de vondst van twee afgehakte dierenpootjes in Oss eerder deze week, is vandaag ook in Heeswijk-Dinther een dierenpoot aan een boom gevonden. Bij de poot hing dit keer een boodschap op een poster, gericht aan hondenbaasjes. 

De poot lijkt afkomstig van een ree. Hij werd vanochtend gevonden door Suzanne Boxman (35), die honden aan het uitlaten was met haar uitlaatservice. ,,Ik parkeerde mijn auto, stapte uit en zag het gelijk. Ik dacht: het zal toch niet waar zijn? Ik had het nieuws van de poten in Oss gelezen. Stelletje gekken!" Ze belde meteen de politie, die er agenten op afstuurde.

Bij het pootje hangt ook een poster, van Vereniging het Reewild. Maar die hangt er al een tijdje. Bij verschillende toegangswegen van het bos spreken de pamfletten hondenbezitters erop aan dat zij beter op hun dieren moeten letten, nu er veel reekalfjes in het bos lopen. Jonge reetjes worden regelmatig gebeten door loslopende honden.

De stichting laat weten niets met de afgehakte poot te maken te hebben. ,,Deze pamfletten verspreiden we door het hele land. Wij schrikken hier ook van", zegt voorzitter René Leegte.

Aangelijnd

Quote

Stelletje gekken, waarom doet iemand zoiets?

Suzanne Boxman

Zelf laat Suzanne haar honden nooit los lopen, vertelt ze. ,,Ik houd ze altijd aangelijnd. Ik wil niet meemaken dat ze achter een ree aangaan. Het is mijn verantwoordelijkheid om ze heelhuids thuis te brengen." Wel ziet ze regelmatig andere baasjes die hun honden vrij laten rondrennen. Niet verantwoord, vindt Suzanne. ,,Voor je het weet hebben ze een ree of ander dier te pakken."

Ze hoopt dat het mysterie snel wordt ontrafeld. ,,Ik vind het maar raar. Wie doet nou zoiets, en waarom? En hoe komt iemand aan die pootjes, is het misschien een stroper? Ik zou het echt niet kunnen bedenken."

Geen onderzoek

Dinsdag vonden wandelaars in Oss tot hun schrik ook al twee afgehakte poten, vermoedelijk van een varken en een damhert. In het Gelderse Ooij vond een vrouw deze week ook vier afgezaagde pootjes, waarschijnlijk van een zwijn. In Malden, vlakbij Nijmegen, werd een onthoofd schaap gevonden.

Het is onbekend of de zaken iets met elkaar te maken hebben. Waar de ledematen vandaan komen is ook onduidelijk; de gemeente en gebiedsbeheerder tasten in het duister. De politie laat weten dat het geen zaak voor hen is en doet geen verder onderzoek. 

Volledig scherm
© Tom Vos
Volledig scherm
© Tom Vos