Opnieuw noodweer: mensen gewond, stormschade en wateroverlast

Update / videoHet noodweer dat vannacht opnieuw over het land trok, heeft veel wateroverlast en stormschade veroorzaakt. In Amsterdam raakten vijf mensen lichtgewond. In Utrecht werd een windstoot gemeten van 127 kilometer per uur, meldt Weerplaza.

Door de twee dagen met noodweer achter elkaar ziet verzekeraar Interpolis veel ‘gevolgschade’, waarbij bijvoorbeeld een dag eerder een dakpan is losgewaaid en daardoor de dag erop waterschade is ontstaan.

In totaal ontving Interpolis de afgelopen twee dagen 1500 schademeldingen, waarvan 1250 aan huizen en de rest aan auto’s. Afgelopen nacht ging het vooral om waterschade en problemen door bliksem. Noord-Brabant, Gelderland en Noord-Holland zijn het zwaarst getroffen en dan met name de plaatsen Eindhoven, Rheden en Nijmegen. Een dag eerder ging het vooral om harde windstoten.

Gisteravond en vannacht raakten in Amsterdam vijf mensen lichtgewond tijdens de storm, onder wie eentje door een omgevallen boom nabij de Amstel, meldt de brandweer. Die rukte ongeveer 150 keer uit voor stormschade en wateroverlast. Een bomenexpert zei al tegen lokale zender AT5 dat het er ‘heel ernstig’ uitziet en dat er mogelijk honderden bomen zijn omgewaaid. Uit een eerste telling van de gemeente blijkt dat er alleen al in het centrum zo'n 150 bomen zijn omgewaaid.

Gezond verstand

Na twee dagen met onweer en storm liggen er in en om Nationaal Park Veluwezoom te veel bomen en takken op de weg, terwijl er ook nog flinke takken kunnen loswaaien. Daarom heeft de gemeente Rheden vandaag besloten om het hele gebied af te sluiten, laat gebiedsbeheerder Natuurmonumenten weten. Wandelaars mogen ook niet op de afgesloten wegen en paden komen, zegt de gemeente. Natuurmonumenten waarschuwt bezoekers dat ze ‘hun gezonde verstand moeten gebruiken en voorlopig niet toch moeten gaan wandelen in het bos’.

Rheden werd in de nacht van dinsdag op woensdag getroffen door een tornado, die grote schade aanrichtte. Het opruimen van de ravage gaat nog wel even duren, denkt de gemeente. Het asbest dat woensdag overal in het dorp werd gevonden is opgeruimd.

Blikseminslag

Vier woningen in Velsen-Noord raakten vannacht zwaar beschadigd na een brand die ontstond door blikseminslag. De schade is zo groot, dat de bewoners niet direct terug kunnen naar hun huis. Een vrouw is door ambulancepersoneel behandeld. 

In Udenhout werden in een zorgcentrum kamers ontruimd vanwege wateroverlast. Die ontstond doordat het dak van het zorgcentrum de hoeveelheid regen niet aan kon. Een windhoos richtte volgens de Veiligheidsregio Utrecht schade aan in Wilnis en Vinkeveen.

Langs de Maas in Gewande raakte een ooievaarsnest helemaal vernield,  nadat rond half elf de bliksem insloeg in de metershoge paal waar de dieren een nest op hadden gebouwd. Eén van de volwassen ooievaars en een jonkie zijn dood. ,,Vanmorgen zag ik dat het vertrouwde ooievaarsnest als een luciferhoutje door het noodweer is afgebroken. Twee ooievaars waren morsdood. Het nog levende jonkie hebben we opgevangen en zo snel mogelijk op laten halen door de dierenambulance. De andere ooievaar keek vanaf het dak toe,” vertelt een omwonende. 

Het ooievaarsjonkie wordt bij de ooievaarsopvang in Herwijnen onderzocht.
Volledig scherm
Het ooievaarsjonkie wordt bij de ooievaarsopvang in Herwijnen onderzocht. © Peter De Bruijn

Normaal valt in de maand juni gemiddeld 66 millimeter regen, maar lokaal viel er nu 30 tot 60 mm neerslag. Het weerbureau noteerde tijdens de buien ongeveer 72.500 bliksemontladingen. Vanuit het westen van het land kwamen meldingen binnen van hagelstenen tot 4 centimeter in doorsnee. Het KNMI heeft de waarschuwing met code oranje in de vroege ochtend afgeschaald.

Lees verder onder de foto

In Arnhem ging het flink tekeer.
Volledig scherm
In Arnhem ging het flink tekeer. © GinoPress B.V.

De nacht ervoor was er ook al sprake van code oranje. Het onstuimige weer leverde veel schade en overlast op. Zware regen- en onweersbuien trokken het land over. Doordat de bomen volop in bloei staan en veel wind vangen lagen de straten bezaaid met omgevallen bomen. 

Vanaf morgen wordt het weer volgens Weerplaza wat rustiger, waarbij de zon af en toe doorbreekt, maar in de namiddag en avond worden opnieuw regen- en onweersbuien verwacht. Tijdens Pinksteren kunnen er soms buien vallen, maar er zijn ook droge momenten met zon. Zondag wordt het grotendeels droog, maandag is het wat wisselvalliger. De temperatuur ligt overdag rond de 19 tot 20 graden.

Weerplaza.nl on Twitter

Goedemorgen! Vandaag grote verschillen in temperatuur, droog houden we het ook niet. Later vanavond en vannacht weer kans op pittige buien, worden ze weer zo zwaar als gisteren? https://t.co/f3tF2dieNB https://t.co/XRMlW3pMNQ

Volledig scherm
© Marion van 't Hul