Overlast door smog groot vandaag, zware dag voor longpatiënten

NIJMEGEN - Longpatiënten krijgen vandaag een zware dag. Door smog is de luchtkwaliteit in het land bijzonder slecht. ,,Lange, droge periodes maken mensen met longziektes niet blij. Je ziet een piek van spoedopnames van ademhalingsklachten in het ziekenhuis.”

Smog ontstaat onder andere bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen, vooral in het voorjaar en de zomer bij weinig wind. De vervuilende stoffen worden dan onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. 

Gistermiddag was de luchtkwaliteit in het oosten van het land al ‘onvoldoende’. Daarop gaf het RIVM een waarschuwing af. ,,De eerste serieuze dreiging van dit jaar”, zegt Michael Rutgers, directeur Longfonds. Dergelijk weer resulteert bij de Advieslijn van het Longfonds altijd in een toenemend aantal telefoontjes. ,,Mensen vragen aan ons wat ze moeten doen.”

Iedereen kan klachten krijgen

Een waarschuwing geldt volgens Europese regels bij een waarde van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht. De EU-alarmdrempel is 240 microgram ozon per kubieke meter lucht. De luchtkwaliteit is dan ‘zeer slecht’ volgens de Nederlandse luchtkwaliteitsindex. Wanneer deze waarde overschreden wordt, kan iedereen klachten krijgen. Als dit dreigt te gebeuren, zet het RIVM de waarschuwing om in een alarm.

Het smogalarm is er een aantal jaar geleden op aandringen van het Longfonds gekomen. Zo hoopt deze organisatie patiënten er bewust van te maken dat de lucht slecht is, zodat ze sneller ingrijpen. ,,Mensen met longziekten zijn alert, maar ze letten niet de hele dag op wat er om hen heen gebeurt. Als ze zich benauwd voelen, leggen ze niet meteen een verband met een smogperiode”, zegt Rutgers.

Medicatie ophogen

Volledig scherm
© RIVM

Hebben mensen het in de gaten, dan is het volgens hem een kwestie van medicatie ophogen en zeker niet buiten actief zijn. ,,Ook is het niet handig om in deze tijd, dat geldt voor iedereen, buiten hout te stoken. Ik ben niet meteen voor een verbod, maar weet dat je dan overlast veroorzaakt. Niet alleen voor de 1,2 miljoen mensen die longziekten hebben. Iedereen kan last krijgen van smog.”

De ene longpatiënt heeft er meer last van, dan de ander, legt Rutgers uit. ,,Bij astma kan er sprake zijn van een astma-aanval, bij COPD wordt de benauwdheid vaak langzaam erger. Voor mensen met ernstig onbehandelde astma, dat is maar een kleine groep, zijn deze lange, droge periodes echt risicovol. Met deze droogte hebben we de laatste jaren vaker te maken. Zo zie je dat de klimaatverandering niet alleen invloed heeft op gezondheid van de wereld, maar ook op die van mensen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.