Overleden arrestant in Maastricht was net vrij

De 35-jarige Macedoniër die afgelopen dinsdag overleed tijdens een aanhouding in Maastricht, was vlak daarvoor op vrije voeten gesteld. Hij had twee dagen in een politiecel gezeten nadat zijn vrouw aangifte tegen hem had gedaan. De man zou haar met een hamer bedreigd hebben.

Volledig scherm
Winkelcentrum de Brusselsepoort in Maastricht © Google Maps

Zijn advocaat Bjorn Jegers bevestigt vrijdag berichtgeving in de Limburgse kranten dat de man mogelijk aan waandenkbeelden leed. De raadsman zegt verbaasd te zijn dat een GGD-arts hem maandag weer liet gaan zonder de crisisdienst te bellen. De politie had daardoor juridisch geen middel meer om de man langer vast te houden.

Vlak voor zijn vrijlating had de man nog geprobeerd te ontsnappen uit het politiebureau waar hij vastzat. Met veel inzet kon de politie hem weer terug in zijn cel krijgen.

Verdacht

De politie rukte dinsdag uit na meldingen dat de man in winkelcentrum Brusselsepoort verdacht gedrag zou vertonen. Toen een medewerker van de marechaussee en een politieagent hem daarop aanspraken, haalde hij plotseling uit en sloeg de marechaussee in het gezicht. Die raakte daardoor gewond.

Pogingen de man daarop in de boeien te slaan verliepen moeizaam door hevig verzet van de verdachte. De politie gebruikte pepperspray en kreeg hulp van omstanders, die hielpen de man tegen de grond te werken. In de worsteling die daarop ontstond, liep de man blauw aan en moest worden gereanimeerd. Vergeefs, bleek later.