Volledig scherm
© ANP

Parkeren nog grotere goudmijn voor gemeenten: opbrengst stijgt dit jaar met 10 procent

Het geld dat gemeenten binnenhalen met betaald parkeren zal dit jaar naar schatting stijgen met bijna 10 procent, tot een totaal van 89 miljoen euro. De toename van de parkeerheffingen is voor een groot deel toe te schrijven aan de Amsterdam, waar het parkeergeld naar verwachting met 39 miljoen euro stijgt.

In totaal verwachten gemeentes dit jaar 6,3 procent meer geld aan gemeentelijke heffingen te ontvangen dan vorig jaar, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend op basis van onderzoek naar de gemeentelijke begrotingen van 2020. De stijging van de parkeerinkomsten komt vooral voor rekening van grote steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, waar de parkeertarieven dit jaar zijn verhoogd.

Uit de cijfers blijkt verder dat de toeristenbelasting met 40 procent zal stijgen. Driekwart hiervan komt opnieuw voor rekening van Amsterdam, waar 199 miljoen euro aan toeristenbelasting wordt begroot. In totaal hopen gemeenten 411 miljoen euro aan toeristenbelasting te innen.

Meer betalen

Van de drie grootste kostenposten van gemeentelijke heffingen stijgen reinigingsrechten en afvalstoffenheffing het sterkst, gevolgd door de onroerendezaakbelasting (ozb) en de rioolheffing. De reinigingsrechten en afvalstoffenheffing worden dit jaar met gemiddeld 8,3 procent opvallend veel duurder. Ook in 2019 namen deze kosten toe, toen met 5,5 procent. De reinigingsheffingen gaan vooral omhoog door een sterke stijging van de verwerkingskosten van het afval. Veel gemeenten berekenen deze kostenverhoging via de afvalstoffenheffing door aan huishoudens.

Eigenaren van woonhuizen en bedrijfspanden gaan dit jaar gemiddeld 4,7 procent meer ozb betalen dan in 2019. Uit recent onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat de onderlinge verschillen tussen gemeenten groot zijn. In Nijmegen betaalt een huiseigenaar bijvoorbeeld gemiddeld drie keer zoveel ozb (568 euro) als in Sliedrecht (189 euro). Ook gaat de rioolheffing gemiddeld met 2,1 procent omhoog.