Volledig scherm
Volgens de belangenorganisatie Patiënten Federatie Nederland zijn er grote leveringsproblemen bij apotheken in Nederland © ANP

Patiënt hoort in helft van alle gevallen ‘nee’ bij de apotheek

Eén op de twee mensen die het afgelopen half jaar een voorgeschreven geneesmiddel op wilde halen, keerde minstens één keer met lege handen terug, omdat de apotheek de medicatie niet op voorraad had.  Dat meldt Patiëntenfederatie Nederland op basis van onderzoek onder 10.000 patiënten.

Het gaat om medicijnen die door de arts zijn voorgeschreven en die noodzakelijk zijn voor de behandeling van de patiënt. Een derde van de patiënten die hun medicijnen in eerste instantie niet kreeg, kon het recept de volgende dag alsnog ophalen. Bijna de helft kreeg het binnen een week. 17 procent moest nog langer wachten.

Mensen die de medicijnen niet meekregen, gaven aan dat veel hinder en last van te hebben. Zo moesten ze de inname overslaan, doseringen halveren of elders medicijnen vandaan zien te halen. Een deelnemer moest zelfs de kankertherapie stopzetten vanwege een gebrek aan medicijnen.

Bespottelijk, vindt Patiëntenfederatie Nederland. ,,Het is onbestaanbaar dat zoveel mensen moeten wachten op voorgeschreven medicijnen. Het brengt de gezondheid in gevaar en tast de kwaliteit van leven aan. Daar komt bij dat veel mensen niet te horen krijgen waarom hun medicijn er niet is", aldus de woordvoerder van Patiëntenfederatie. 

Oorzaak 

De belangrijkste oorzaak: medicijntekorten. De leveringsproblemen van medicijnen zijn volgens de belangenorganisatie de afgelopen tijd alleen maar ernstiger geworden. Dit wordt bevestigd door een onderzoek van Nivel vijf jaar geleden. Destijds bleek dat een op de drie het medicijn niet direct meekreeg. 

De patiëntenorganisatie wil nu dat overheid, fabrikanten, zorgverzekeraars, apothekers en patiënten snel met elkaar in gesprek gaan om ‘de chaos rond medicijnen’ te beëindigen. Wat de Patiëntenfederatie betreft zouden fabrikanten en of groothandels een grotere voorraad van medicijnen moeten aanhouden. Bijvoorbeeld een voorraad om het vier maanden uit te kunnen zingen als de productie om wat voor reden dan ook stop valt. 

,,Apothekers kunnen daar op inspelen. Ze kunnen een basisvoorraad aanleggen van medicijnen waarvan ze weten dat hun patiënten die geregeld komen halen. Op die manier houdt ook de lokale individuele apotheker voldoende voorraad in huis voor het voorspelbare medicijngebruik", aldus een zegsman. 

Apothekersclub KNMP herkent de problemen en bevestigt dat het met de leveringsproblemen eerder slechter gaat dan beter. Het aantal keren dat een medicijn in Nederland tijdelijk of definitief niet leverbaar was, is vorig jaar verder gestegen naar 769. In 2013 was dat nog 426. ,,De klachten zijn heel herkenbaar. We vinden dit vreselijk voor de patiënten die nul op het rekest krijgen en ook vreselijk voor apothekers die nee moeten verkopen", aldus KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent. 

Volgens de apothekersorganisatie valt er mogelijk volgende maand een besluit over het verhogen van de voorraden. 

  1. Jongen springt van brug op Efteling-bootje: attractie stilgelegd, beveiligers grijpen in

    Jongen springt van brug op Efteling-boot­je: attractie stilgelegd, beveili­gers grijpen in

    Een minderjarige Efteling-bezoeker heeft zich vanmiddag flink misdragen in en rondom de bekende bootjesattractie Gondoletta. De jongen sprong vanaf een brug op het dak van één van de varende bootjes en bleef daar vervolgens een tijd lang op zitten. Door beveiligers is de baldadige bezoeker naar de uitgang van het pretpark begeleid, bevestigt een woordvoerster tegenover het Brabants Dagblad.
  2. 'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    Een beer van een vent. De verloren zoon van Hercules. Een nakomeling van De Hulk. Op sociale media wordt Chris van den Brug (31) liefkozend gebombardeerd tot superheld zonder cape. De praatgrage Bredanaar tilde gisteravond een auto op en bevrijdde daarmee een fietser die na een aanrijding klem kwam te zitten. Of Chris zichzelf als superheld ziet? ,,Nee joh, ik ben gewoon een lompe boer met een strak bierbuikje.”