Patissier (54) overlijdt plotseling in keuken, sterrenrestaurant gruwelt van kritiek openhouden deuren
In de keuken van een tweesterrenrestaurant in het Limburgse dorpje Reijmerstok is afgelopen weekend de gerenommeerde patissier Piet Taselaar overleden aan een hartstilstand. Het restaurant opende diezelfde avond nog de deuren en werd vervolgens op sociale media bestookt met negatieve reacties, tot afgrijzen van zijn collega’s. ,,Pieter zou niks anders gewild hebben.”
De 54-jarige Taselaar, patissier van restaurant Brut172, was bezig met de voorbereidingen voor het avonddiner, toen hij zich plotseling niet lekker voelde en in elkaar zakte. Collega’s probeerden zijn leven nog te redden door hem te reanimeren, maar alle hulp mocht niet meer baten. ‘Onze Piet is tussen al zijn Brut-familieleden gestorven op de plaats waar hij het liefste was’, schrijft eigenaar Hans van Wolde in een verklaring op sociale media. ‘Wij zullen Piet in ons Brut hart meedragen. Zijn Pieterserie zal nooit meer hetzelfde zijn, maar hij zal vol trots meekijken naar de door hem opgeleide secondanten patissiers.’
Kritiek op sociale media
De bestaande reserveringen op het laatste moment annuleren was volgens het restaurant niet meer mogelijk. Die beslissing leidde op sociale media tot een reeks negatieve reacties. ‘Ik vind het niet bij professionaliteit horen, als je beslist open te blijven. Zeker niet als iemand veertien jaar tijd gaf voor jouw zaak’, schrijft iemand. ‘Wat een empathische tent. Je verliest je collega na een tevergeefse reanimatie. En dan blijf je gewoon lekker open en doorkoken. Alsof er niks gebeurd is. Hoezo dollartekens’, meldt een ander cynisch.
Het Limburgse restaurant reageert verbijsterd op deze reacties. ‘Het is misselijk hoe collega’s en niet-wetende mensen hier op reageren’, schrijft Brut172 in een verklaring. ‘Ons team is zo professioneel dat het de zaterdagavond door geworsteld heeft.’ Het was volgens het restaurant geen optie om gasten af te bellen die ‘misschien wel maanden hiernaartoe hadden geleefd’. De mensen die dat afkeuren moeten ‘zich schamen’, vindt Brut172. ‘Pieter had niks anders gewild! Ik hoop dat jullie nooit voor deze keuze hoeven te staan! We hebben het al moeilijk genoeg. Het heeft niks met geld te maken.”
Fantastisch lieve man
Het tragische overlijden van Taselaar, zoon van de bekende schrijver Pieter Taselaar, kwam aan als een mokerslag. „Het was aan het einde van de middag, na de lunch”, vertelt Hans van Wolde tegen Chapeau Magazine. „De meeste gasten waren al vertrokken. Enkelen zaten er nog, onder wie een arts. We hebben alles gedaan om hem nog te redden, maar dat lukte helaas niet. Natuurlijk zijn wij allemaal aangeslagen. Dat is zo’n moment dat je in de spiegel gaat kijken.”
Op sociale media druppelen de steunbetuigingen binnen. ‘Een fantastisch lieve man, leuke collega en een top-patissier van de oude stempel die enorm veel respect voor ons en het vak had’, schrijft sterchef Servais Tielman, die tien jaar met hem in de keuken stond. ‘We hebben veel meegemaakt, samen gelachen en gehuild. We gaan je missen.’ Tweesterrenchef Guido Braeken voegt daaraan toe: ‘Het was een vakman, op en top!’
Piet Taselaar is 54 jaar geworden. Hij laat een vrouw en zoon achter.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
podcast de zaak x
Twee ex-geliefden wijzen naar elkaar rond moord op zwerver Rinus: ‘Ik was het niet, zíj was het’
De Haagse zwerver Rinus was een bekend gezicht in Den Haag. Een boomlange vent, die onder de tattoos zat. Een tijdlang was hij bevriend met Merel en Jeffrey, toen zij nog een stel waren. Later zou er ruzie komen, die Rinus fataal werd: Merel en Jeffrey worden ervan verdacht Rinus te hebben vermoord en vervolgens achtergelaten te hebben in een park. -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM15
Stefan groef op een oud defensieterrein ruim honderd lekkende accu’s op: ‘We zaten onder de brandwonden’
De grond van voormalige defensieterreinen is vaak verontreinigd met afval, van motorolie tot asbest. En oude accu’s, ontdekte Stefan Vlaminckx op het oude mobilisatiecomplex in Mill, waar nu woningen worden gebouwd. Hij groef ze dertig jaar geleden op om geld te verdienen, maar heeft nog steeds last van de littekens. -
OM-topman verdedigt preventieve arrestaties voor demonstratie A12
De hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM), Gerrit van der Burg, vindt dat ,,protesten steeds grimmiger worden” en verdedigt in een interview met NRC de preventieve aanhoudingen van klimaatactivisten, nu ruim een week geleden. Over de kritiek op de acht omstreden arrestaties zegt Van der Burg tegen de krant: ,,Die aanhoudingen zijn op verdenking van opruiing, een strafbaar feit, gebaseerd. En we hebben de meest laagdrempelige manier gebruikt om hen op te pakken.”
-
PREMIUMcolumn9
Wat moet Ongehoord Nederland nog meer doen om aan te tonen dat ze kwaadaardig zijn?
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
-
-
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
PREMIUM
417 verwaarloosde cavia’s bij vrouw uit huis gehaald: ‘Uit de hand gelopen hobby’
Liefst 417 zwaar verwaarloosde cavia’s kreeg dierennoodopvang Flappus in Zwolle afgelopen week binnen. De dieren werden uit één woning gehaald. Veel van de zeugen zijn zwanger en daardoor gaat het aantal de komende weken nog flink oplopen. ,,Ik denk wel tot duizend”, zegt dierenverzorger Sven Bosboom. ,,Dit hebben we echt nog nooit meegemaakt.”