Volledig scherm
Opvallend veel jonge kinderen belanden in het ziekenhuis na een bijna-verdrinking. © ANP

Peuters lopen grootste gevaar op verdrinking

EDE- Van de mensen die de afgelopen jaren in het ziekenhuis belandden nadat ze bijna waren verdronken, waren kinderen van 0 tot 4 jaar oud de grootste groep. In een kwart van de gevallen waren het baby’s en peuters .

Vooral vielen ze in het water tijdens het spelen in en om hun huis of gingen kopje onder in bad. Ouders lopen even weg, verliezen het kind uit het oog en het is gebeurd.

Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut en Veiligheid NL naar verdrinkingen dat vandaag verschijnt. Het analyseerde onder meer de dossiers van 1825 mensen die sinds 2010 na een bijna-verdrinking in het ziekenhuis werden opgenomen. Ruim 10 procent van de slachtoffers overleed.

Verdrinkingen in Gelderland

Het is voor het eerst dat zo’n groot onderzoek naar dit gevaar is gedaan. De Gelderlander kondigde het vorige zomer al aan. In deze regio, met haar vele rivieren en plassen, komen (bijna-) verdrinkingen vaak voor. Vorig jaar verdronken onder anderen een 47-jarige Pool in de Waal bij Tiel en een 20-jarige Nigeriaan in de Duivelswaal in Weurt. Afgelopen zaterdag verdronk een 19-jarige Pool in de zwemplas van Hemelrijk bij Volkel.

De Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) wilde een analyse van zulke ongevallen om hun aantal in te dammen.

‘Het kan iedereen gebeuren’

Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de patiënten die naar het ziekenhuis moesten 0 tot 4 jaar was. Met name 1- en 2-jarigen raakten bovengemiddeld vaak in de problemen. Kinderen vielen in de sloot, de vijver of een badje, toen ze in de tuin of buurt speelden. ,,Betrokkenen gaven aan dat ze even wegliepen en hun kind uit het oog verloren”, verklaart Dorine Collard, onderzoeker van het Mulier Instituut.

Quote

Zorg dat je je kind áltijd kunt zien en laat je niet afleiden door je telefoon.

Marjolein van Tiggelen, Woordvoerder NRZ

De NRZ wil de ouders van jonge kinderen daarom waarschuwen. ,,Je denkt dat jou dat niet overkomt, maar het kan iedereen gebeuren”, benadrukt woordvoerder Marjolein van Tiggelen. ,,Zorg dat je je kind áltijd kunt zien en laat je niet afleiden door je telefoon.’’

Verdrinkingen in natuurgebieden

Uit een analyse van mediaberichten over verdrinkingen blijkt dat de locatie van de incidenten vaak verschilt met de leeftijd. Jonge tieners komen in meren in de problemen tijdens het sporten en recreëren. Volwassenen gaan vaak in rivieren, grachten of kanalen kopje onder. ,,Dat komt ook, omdat bij volwassenen vaker verkeersongevallen meespelen”, aldus Collard. Verdrinken in een natuurgebied komen het vaakst voor.

Welke risico’s de verschillende zwemlocaties met zich meebrengen, wordt nu onderzocht door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Deze zomer nog komt het met de nieuwste verdrinkingscijfers.

Uit de laatste, over 2017, blijkt dat inwoners met een niet-westerse migratieachtergrond drie keer vaker verdronken. De buitenlanders die verdrinken zijn vaak Duitsers (31 procent) en Polen (22 procent). 

Volledig scherm
De locatie van verdrinkingsongevallen verandert naarmate de drenkelingen ouder worden. © ANP

De Nationale Raad Zwemveiligheid geeft jonge ouders de volgende tips om te voorkomen dat hun kind verdrinkt: 

1. Zorg dat je je kind altijd kunt zien.

2. Zorg dat je peuter niet ongezien het huis of de tuin kan verlaten (als er in de buurt bijvoorbeeld sloten of vijvers zijn).

3. Blijf bij kleine kinderen (<3 jaar) zo dichtbij dat je ze kunt aanraken.

4. Als er meerdere volwassen zijn, spreek dan goed af wie er op je kind let. Ga er nooit zomaar vanuit dat iemand anders wel even oplet.

5. Laat je niet afleiden (door bijvoorbeeld je telefoon, tablet of boek).

6. Zorg dat je kind zwembandjes om heeft (als het nog niet kan zwemmen) en op de boot een reddingsvest. Let op! Doe je kind geen zwemvleugels om in zee bij aflandige wind (wind die richting de zee staat) of in open water met stroming of harde wind.

  1. WNF wil actie na Amazone-drama: doe foute soja in de ban

    WNF wil actie na Amazone-dra­ma: doe foute soja in de ban

    De Nederlandse regering en het bedrijfsleven moeten een vuist maken tegen Brazilië. Het platbranden van grote delen van het Amazonewoud en de aantijgingen van president Bolsonaro vragen om een felle reactie, desnoods met een boycot op foute soja of een rem op bedrijfsactiviteiten in het Amazonegebied. Dat stelt Kirsten Schuijt van de Nederlandse tak van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Ingenieursbedrijf Arcadis lijkt gevoelig voor het pleidooi.