Politie bezorgd om criminaliteit onder jongeren: ‘Voorkomen dat nieuwe Taghi’s opgroeien’

videoVoor het eerst sinds jaren is de daling van de criminaliteitscijfers gestopt. Vooral online-oplichting is vorig jaar schrikbarend toegenomen. De daders blijken vaak tieners die op deze manier snel geld proberen te scoren om te stappen. Korpschef Erik Akerboom noemt de ontwikkeling zorgwekkend.

Het aantal fraudegevallen met onlinehandel steeg het afgelopen jaar met 31 procent. Betaalfraude nam toe met maar liefst 67 procent en cybercrime met 64 procent. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de politie die vandaag bekend worden gemaakt.

Volgens korpschef Akerboom wordt het aandeel van jongeren in onlinefraude steeds groter. ,,Ze zien in Marktplaatsfraude een manier om makkelijk geld te scoren om bijvoorbeeld te kunnen stappen”, aldus Akerboom. ,,Of ze stellen tegen betaling hun bankrekening ter beschikking aan criminelen.”

Volledig scherm
Misdaadcijfers van 2019 © AD

Lees hieronder het interview met Erik Akerboom: ,,We moeten voorkomen dat nieuwe Taghi’s opgroeien.”

  1. Nieuws over coronavirus en lerarenstaking in de Ochtend Show to go

    Nieuws over coronavi­rus en lerarensta­king in de Ochtend Show to go

    Het is de week van de lerarenstakingen. Komende donderdag en vrijdag leggen leraren door heel het land het werk neer, om te staken voor beter loon en een betere cao. Kim van Strien, zelf lerares Frans op een middelbare school en hoofdbestuurder van de Algemene Onderwijsbond, vindt ook dat er iets moet veranderen. Ze is daarom te gast in de Ochtend Show om te praten over het aanhoudende probleem waar veel leraren mee te maken hebben.
  2. Passagier wil meer beelden van tramaanslag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Passagier wil meer beelden van tramaan­slag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, eist inzage in meer camerabeelden van het moment van de aanslag. Hij is ervan overtuigd dat Gökmen Tanis ook op hem heeft geschoten en wil de beelden daarvan zien. Volgens het Openbaar Ministerie zijn alle beelden met de passagier al bekeken en is daarop niet te zien dat Tanis op hem schiet. Toch gaan OM en de passagier nog een keer in overleg, zo was de uitkomst van een kort geding vanmiddag.