Politie neemt 145 fulltimers aan in strijd tegen cybercriminelen

VIDEODe politie versterkt zijn cybercrimeteams met 145 fulltime medewerkers. Daarmee verdubbelt de capaciteit. Volgens de korpsleiding staan de teams symbool voor een nieuwe werkwijze van de recherche.

De cybercrimeteams estrijden digitale criminaliteit zoals hacken, phishing en gijzelingssoftware. Elke regionale eenheid beschikt over zo’n team, dat na de uitbreiding zo’n twintig medewerkers gaat tellen. Ook de Landelijke Eenheid - waar het Team High Tech Crime onder valt - krijgt er vijftig digitaal experts bij.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
Henk van Essen, Korpsleiding politie: ,,Het is heus niet allemaal hosanna bij de recherche, maar er gebeuren ook heel mooie dingen.” © GUUS SCHOONEWILLE

De teams richten zich niet alleen op opsporing, maar ook op preventie en het verstoren van criminele praktijken. Zo hielpen ze onlangs mee om kwaadaardige hackerssoftware van het internet af te halen. ,,Zo’n ingreep is effectiever dan alleen iemand op te sluiten”, aldus plaatsvervangend korpschef Henk van Essen in een interview met deze krant.

Van Essen geeft zijn interview vlak voordat een kritisch rapport van de Inspectie J en V over de recherche verschijnt, zo blijkt uit andere bronnen. Naar verluidt is de inspectie kritisch over de samenwerking tussen de verschillende rechercheonderdelen. Dat beeld is voor een deel achterhaald, aldus Van Essen. ,,We staan er al beter voor. Het is niet allemaal hosanna, maar de recherche is springlevend.”

  1. Hoe een fotograaf bij een gratis bruiloft in Hardenberg werd weggestuurd: ‘Je kunt dit nooit meer over doen’
    PREMIUM

    Hoe een fotograaf bij een gratis bruiloft in Hardenberg werd wegge­stuurd: ‘Je kunt dit nooit meer over doen’

    De mooiste dag van hun leven kreeg een nare bijsmaak voor een bruidspaar uit Hardenberg. Tijdens de - gratis - huwelijksceremonie wilde fotografe Kim Stellingwerf (44) de mooiste momenten vastleggen. Die ene traan, die op het moment suprême over een wang glijdt, wilde ze vangen met haar camera. Maar in plaats daarvan werd ze op de gang gezet. Want 'dat zijn nou eenmaal de regels'. Discriminatie, vindt de woedende fotografe.