Demonstranten van Extinction Rebellion blokkeren de Blauwbrug in Amsterdam. Actievoerders die de brug niet wilden verlaten zijn gearresteerd door de politie.
Volledig scherm
Demonstranten van Extinction Rebellion blokkeren de Blauwbrug in Amsterdam. Actievoerders die de brug niet wilden verlaten zijn gearresteerd door de politie. © ANP

Politie pakt 130 klimaatactivisten op in Amsterdam

updateDe politie heeft vanochtend al zo’n 130 klimaatactivisten gearresteerd. Ze blokkeerden de Blauwbrug bij de Stopera in het centrum Amsterdam.

Ze hadden geen toestemming om daar actie te voeren. Omdat ze weigerden te vertrekken ging de politie over tot arrestaties. De activisten van de groep worden in bussen gezet en weggevoerd. De politie is met veel agenten en ME-busjes aanwezig. 

Door de arrestatie van meer dan 130 klimaatactivisten van Extinction Rebellion is de justitiële keten in Amsterdam opnieuw verstopt geraakt. Een grote groep van nog eens tientallen activisten is daarom door de politie per bus afgevoerd en gedropt op een afgelegen locatie. Zij zijn niet gearresteerd, aldus een politiewoordvoerster. Het ‘bestuurlijk verplaatsen’ van de activisten gebeurt op grond van een noodbevel van burgemeester Femke Halsema. Maandag werden, na zo’n negentig arrestaties, ook al activisten verplaatst. Ze werden neergezet in het Westelijk Havengebied. Halsema vond dat bepaald geen perfecte oplossing, liet ze woensdag weten in de gemeenteraad. ,,Maar er is geen andere manier om de blokkade snel te beëindigen”, zei ze vandaag.

Er wordt ook actie gevoerd op de brug tussen de Prinsengracht en de Leidsegracht. Ook schepen werden gehinderd. Aan de brug lagen activisten in hangmatten, totdat de touwen werden doorgesneden en ze in het water vielen

De protesten van Extinction Rebellion begonnen afgelopen maandag met een blokkade op de Stadhouderskade die 15 uur duurde. De hele week voerden de klimaatactivisten actie.