Boeren hebben zich verzameld in het centrum van Leeuwarden om te protesteren. Met trekkers is de ingang van het Provinciehuis geblokkeerd.
Volledig scherm
Boeren hebben zich verzameld in het centrum van Leeuwarden om te protesteren. Met trekkers is de ingang van het Provinciehuis geblokkeerd. © ANP

Politie: vermijd het centrum van Leeuwarden om boerenprotest, alles staat muurvast

De politie roept mensen op het centrum van Leeuwarden niet meer in te gaan vanwege de boeren die daar protesteren. ,,Het verkeer staat vast in verband met de vele tractoren”, aldus de politie in een Twitterbericht. 

Vanmiddag zijn tientallen boeren per trekker richting de binnenstad getrokken om te protesteren. Zeker honderd boeren uit Friesland bezetten met tractoren de ingang van het Provinsjehûs en de Tweebaksmarkt. Ze weigeren weg te gaan. 

De agrariërs demonstreren daarmee tegen de wijze waarop de provincies invulling geven aan het kabinetsplan om de stikstofuitstoot te verlagen en de vergunningverlening weer op gang te brengen.

Er is sprake van een spontane actie, verklaart Harm Wiegersma, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond tegen De Leeuwarder Courant. Directe aanleiding was de informatiebijeenkomst van gisteren op het Provinsjehûs met gedeputeerde Johannes Kramer van de FNP (Fryske Nasjonale Partij). Hij legde uit dat de provincies niet-benutte stikstofruimte in de vergunning van boeren willen afnemen. Daarbij vielen harde woorden als ‘diefstal’ en ‘nu zit alles op slot'.

Kramer heeft de boeren vandaag weer te woord gestaan. Er is begrip voor de zorgen en emoties, laat de provincie weten. Vervoersbedrijf Arriva waarschuwt reizigers voor eventuele uitval en vertragingen rondom Leeuwarden.

Ook in Den Bosch protesteren vrijdag boeren bij het provinciehuis, waar Provinciale Staten een debat voert over de stikstofproblemen. De boeren- en tuindersorganisatie ZLTO had opgeroepen niet met trekkers te komen. Daar had niet iedereen gehoor aan gegeven. Rond de twintig trekkers staan op een grasveld naast het provinciehuis, waar ze niet in de weg staan.