Politie verspreidt coldcasekalender onder gevangenen, dit jaar ook onder tbs’ers

VideoDe politie heeft voor het vierde jaar op een rij een coldcasekalender verspreid onder gevangenen. Daarop worden 52 oude zaken onder de aandacht gebracht in de hoop dat er bruikbare tips over binnenkomen. Dit jaar wordt de kalender ook naar tbs-instellingen gestuurd.

In 2019 leverde de kalender 202 tips op, waarvan 31 bruikbaar bleken te zijn. Twee zaken zijn heropend, maar er zijn vorig jaar geen zaken opgelost met behulp van de tips.

De kalender wordt verspreid onder gedetineerden, omdat uit onderzoek en ervaring blijkt dat zij relatief veel kennis hebben over gepleegde strafbare feiten. Andere belangstellenden kunnen de coldcasekalender online bekijken en downloaden.

,,We zijn blij dat de kalender elk jaar nieuwe tips oplevert, die ons helpen in onze zoektocht naar antwoorden”, zegt landelijk projectleider cold cases van de politie Art Garssen. Een aantal onbekende doden heeft een naam gekregen, wat volgens Garssen afsluiting kan bieden voor de nabestaanden. Zo is een man op Terschelling in 2019 na 66 jaar geïdentificeerd.

Dit jaar wordt bijvoorbeeld aandacht gevraagd voor het doodschieten van de 13-jarige Sedar Soares op 1 februari 2003 in Rotterdam. Hij gooide met vrienden sneeuwballen naar auto’s en werd vanuit een voorbijrijdende auto neergeschoten. Een andere zaak die op de kalender staat, is een vrouw die op 29 april 2007 overleed doordat iemand vanuit een auto een steen door haar autoruit gooide. De man van Gerrie van Erp-Kuringen verliest daardoor de macht over het stuur en botst tegen een boom, waardoor zijn vrouw overlijdt.

Volledig scherm
De nieuwe coldcasekalender. © Politie
  1. Schrijver Anton Slotboom en puberexpert Marina van der Wal in Ochtend Show to go

    Schrijver Anton Slotboom en puberex­pert Marina van der Wal in Ochtend Show to go

    Het boek De zin van het leven ben je zelf, over het compromisloze bestaan van de pas overleden Jules Deelder, verschijnt morgen. Journalist Anton Slotboom werkte aan de biografie en kon het boek net afronden toen Deelder overleed. Slotboom vertelt in De Ochtend Show to go wat de rasechte Rotterdammer voor hem heeft betekend en hoe de interviews met hem waren. Ook geeft hij een klein inkijkje in de rol van drugs in Deelders leven en de lessen die hij van hem heeft geleerd.