Volledig scherm
De politie vindt een 'bijzonder dier' langs snelweg A2, het dier dat lijkt op een luipaard, blijkt een serval te zijn. Dat is een katachtige die ook wel mini-cheetah wordt genoemd. © Politie Limburg

Politie vindt ‘indrukwekkend dier’ langs A2 en zoekt naar eigenaar in Duitsland

De Nederlandse politie heeft naar eigen zeggen een ‘indrukwekkend dier’ gevonden langs de snelweg A2. Het dier, dat een gevlekte vacht heeft als een jachtluipaard, is aangereden In de Limburgse plaats Born en blijkt een Duitse chip te hebben. 

De politie kwam gisterenavond bij een ‘bijzondere aanrijding’. ,,Helaas heeft het beest het niet overleefd’’, betreuren de dienders. In eerste instantie dacht de politie dat het ging om een Savannah kat, dat is een kruising tussen een huiskat en een serval. Uiteindelijk bleek dat het om een echt ‘serval’, ging. Dat is een wat groter katachtig dier, dat ook wel mini-cheetah wordt genoemd. Hij lijkt ook wel op een jachtluipaard met zijn bruingele vacht met vlekken. 

Raadselachtig

De aanrijding vond plaats op de A2 in noordelijke richting net na oprit Born ter hoogte van NedCar en tankstation het Anker. Voor de politie was het een raadselachtige vondst. ,,Wij weten niet waar dit dier vandaan komt of thuis hoort’’, erkent de politie in een Facebookbericht. De politie komt dan ook ‘graag in contact met de eigenaar van dit indrukwekkende dier’. 

Nader onderzoek toonde aan dat het ging om een zogeheten serval. Een dier dat volgens kenners niet geschikt is als huisdier, omdat het daarvoor te wild is en 's nachts bijvoorbeeld niet zindelijk te krijgen is. In 2017 is de serval toegevoegd aan de ‘zwarte lijst’ van Economische Zaken, waarop alle verboden huisdieren in Nederland staan. Uit DNA-onderzoek blijkt dat de serval nauw verwant is aan de Afrikaanse goudkat en de caracal, die in de volksmond ook wel woestijnlynx heet. 

Het dier dat is gevonden langs de A2 is naar de Dierenbescherming gebracht. ,,Daar is duidelijk geworden dat het dier een Duitse chip heeft’’, beschrijven de agenten. ,,Middels deze chip wordt de eigenaar geprobeerd te achterhalen.’’