Volledig scherm
Minister-president Mark Rutte en de oud-premiers Piet de Jong, Dries van Agt en Ruud Lubbers © ANP

Politieke reacties: 'De man van Lubberiaans taalgebruik'

Politici reageren geschokt op het overlijden van Ruud Lubbers (78). Fractievoorzitters in de Tweede Kamer en ministers strooien met loftuitingen voor de oud-premier.

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold zegt met verdriet kennis te hebben genomen van het overlijden van Lubbers. ,,Ons land verliest een groot christendemocraat, spitsvondig taalvernieuwer, markant staatsman, leider in economische crisistijd, overtuigd Europeaan en onbetwiste meester van het compromis."

,,De staatsman van mijn jeugd is niet meer", zegt fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers. ,,Ik ben hem dankbaar voor zijn onvermoeibare inzet voor ons land en ook voor zijn pleidooien voor betere zorg voor de schepping."

'No-nonsense politiek'

,,Lubbers was de premier van mijn jeugd'', zegt minister-president Rutte. ,,Hij heeft Nederland internationaal op de kaart gezet." Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken laat weten dat ze Lubbers in 2010 leerde kennen toen hij informateur was.

Onder Lubbers kwamen gesprekken tot stand tussen VVD, CDA en PVV. Die laatste partij gaf uiteindelijk gedoogsteun aan een kabinet met VVD en CDA. 
,,Lubbers was de man  van de no-nonsense politiek en Lubberiaans taalgebruik", zegt Ollongren.

,,We gedenken Ruud Lubbers met groot respect", zegt ook SGP-leider Kees van der Staaij. ,,
Hij was in lastige tijden langdurig premier met veel vasthoudendheid, creativiteit en toewijding." 

'Heel onverwacht'

Voor partijgenoot en minister van Defensie Ank Bijleveld komt het nieuws van het overlijden van Lubbers als een donderslag bij heldere hemel. ,,Hij was ziek, maar het nieuws is toch wel heel onverwacht. Ik ben in de tijd van het derde kabinet-Lubbers in de Tweede Kamer gekomen in een fractie van 54 mensen."

Khadija Arib, voorzitter van de Tweede Kamer, zegt dat Lubbers 'een groot hart voor onze democratie' had. ,,Wat een verdrietig nieuws. We kennen Ruud Lubbers als een warm en hartelijke man. Als premier had hij altijd veel respect voor de Tweede Kamer. Hij is van grote betekenis geweest voor de Nederlandse politiek."

De Tweede Kamer gaat Lubbers binnenkort herdenken. Dat is na zijn uitvaart volgende week dinsdag. In ieder geval zal Kamervoorzitter Arib een toespraak houden.

'Rotterdams in zijn doortastendheid'

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid laat - net als premier Rutte -  weten dat Lubbers de 'premier van zijn jeugd' was. ,,Rotterdams in zijn doortastendheid en nuchtere pragmatisme. Indrukwekkende man. Mooie herinneringen aan zijn betrokkenheid in Rotterdam."