Prijsplafond voor stroom en gas gaat op 1 januari in
Het prijsplafond voor stroom en gas gaat op 1 januari in. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) heeft met de energiebedrijven afgesproken dat er geen overwinsten worden gemaakt. Er is per bedrijf gekeken naar de winstmarges van de afgelopen vier jaren. Als ze daar boven komen, moeten ze geld terugbetalen.
Met het prijsplafond betalen huishoudens en een deel van de bedrijven tot een bepaald verbruik de ‘oude’ energieprijs. Daarboven betalen ze de huidige prijs. Het kabinet is hier naar verwachting ongeveer ruim 13 miljard euro aan kwijt. De regeling geldt voor 2023. In mei hoopt Jetten te komen met voorstellen voor meer gerichte regelingen die in 2024 kunnen gaan gelden.
Ook de steunregeling voor mensen met een blokaansluiting is klaar, laat Jetten weten aan de Tweede Kamer. Hij zal volgende week bekendmaken hoe de tegemoetkoming er precies uit gaat zien. Die is volgens hem vergelijkbaar met de regeling voor het prijsplafond voor stroom en gas.
Ongeveer 700.000 mensen hebben een blokaansluiting. Deze huishoudens kunnen geen gebruik kunnen maken van het prijsplafond. Het gaat hier om huishoudens die een gas-, warmte- of stroomaansluiting delen, zoals flats, studentenhuizen of woongroepen.
Aangepaste nota
Energie-Nederland is blij dat de invoering van een tijdelijk prijsplafond op energie per 1 januari is gelukt nu het kabinet de subsidieregeling heeft vastgesteld. Voorzitter van de branchevereniging van energiebedrijven Cora van Nieuwenhuizen zegt in een reactie huishoudens te kunnen helpen met het ,,kunnen blijven betalen van de energierekening en het voorkomen en verder oplopen van betalingsachterstanden”. Energieleveranciers passen volgens de oud-minister zo snel als ze kunnen het factureringssysteem aan zodat kleingebruikers vanaf volgend jaar een aangepaste nota krijgen.
Volgens Van Nieuwenhuizen ontvangen energiebedrijven dagelijks veel vragen van mensen die als gevolg van de hoge energieprijzen in financiële nood komen. Ze begrijpt dat er vragen zijn over hoe de compensatie voor het doorgeven van de korting berekend wordt. Verder vindt ze dat misbruik sowieso onmogelijk moet zijn. Daar wordt door de Autoriteit Consument en Markt (ACM), de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en accountants op verschillende manieren op gelet.
Energie-Nederland benadrukt dat energiebedrijven wel de ruimte moeten hebben om tegenvallers op te vangen of om investeringen te kunnen blijven doen. De huidige afspraken zouden volgens de organisatie niet belemmerend moeten werken. Daarbij wordt het kabinet opgeroepen om tijdig andere maatregelen te nemen, aangezien de energieprijzen ook na 2023 naar verwachting nog hoog zullen zijn.
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Grootste klap van inflatie achter de rug: laagste inkomens gaan er volgend jaar op vooruit
De laagste inkomens hebben volgend jaar meer te besteden, ondanks de hoge inflatie. Juist de hogere inkomens leveren volgend jaar opnieuw in. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
1
Deze jeugdhulpverleners doen het anders, en worden daarvoor door jongeren beloond
Jongeren die zelf in de kou stonden toen ze 18 jaar werden in jeugdzorg, belonen nu hulpverleners die voorkomen dat anderen een soortgelijk lot wacht. -
CPB: Ondanks energieplafond hebben mensen 4 procent minder te besteden
Het prijsplafond voor energie dat het kabinet instelt, kan niet voorkomen dat de koopkracht voor een doorsnee huishouden dit en volgend jaar daalt. Dat blijkt uit een raming van het Centraal Planbureau. Eerder werd nog uitgegaan van koopkrachtherstel in het komende jaar. -
PREMIUM12
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
-
-
Met video
Minister Kuipers wil nieuw advies over ‘ernstige’ vogelgriep ‘naar aanleiding van een jonger patiëntje in Ecuador’
Volksgezondheidsminister Ernst Kuipers wil een nieuw advies over de risico’s van vogelgriep, ‘naar aanleiding van een jonger patiëntje in Ecuador’. Een 9-jarig meisje belandde daar onlangs met een longontsteking in het ziekenhuis. -
PREMIUM
‘Zó, die was echt hard’, als Per (18) gaat kijken ziet hij agenten in nood: ‘Je denkt op zo’n moment niet na’
Een keiharde klap, een politievoertuig op z’n kant en twee agenten die bevrijd willen worden. De 18-jarige Per Stevens wist niet wat hij vrijdagochtend zag, handelde instinctief en deed het enige juiste. ,,Je denkt op zo’n moment niet na en wil ze redden.”
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer